KIWI-medarbeidere lærte statsråder om mangfold og inkludering

KIWI-butikksjef Hanne Høivik og butikkmedarbeider «Seva» (17) fra Ukraina ble invitert til Statsministerens kontor for å fortelle om praksisplass og tiltak for å få flyktninger i jobb. – Det er ingen hemmelighet hvordan KIWI er gode på dette, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Dette handler om et av de viktigste samfunnstemaene vi har i landet vårt akkurat nå. Hvordan vi tar imot flyktninger, gir dem tilhørighet og trygghet og bidrar til at de kommer i aktivitet og arbeid, sa statsminister Jonas Gahr Støre da møtet startet.

Regjeringen vil ha flere ukrainske flyktninger i jobb. I løpet av 2023 skal et historisk høyt antall flyktninger ut i det norske arbeidsmarkedet. Tirsdag 22. august møtte regjeringen partene i arbeidslivet for å diskutere hvordan de kan få det til. KIWI var invitert for å dele erfaringer.

– Det er ikke noen bedriftshemmelighet at KIWI er gode på integrering, sa statsministeren. 

Statsministerens_kontor-Bilde1.jpg

Lærte norsk gjennom jobb

Mennesker er en viktig del av KIWIs bærekraftsarbeid. Målet er å ha 700 arbeidspraksisplasser årlig innen 2025, og vi er i rute: I 2022 hadde var 600 i arbeidspraksis. 

I regjeringsmøtet fortalte Vsevolod “Seva” Korotych, som kom alene fra Ukraina til Norge som 16-åring i 2022, om sin opplevelse. Han fikk praksis på KIWI Joa like utenfor Stavanger den sommeren, og ble fort ansatt som ringevikar.

– I starten snakket jeg bare litt engelsk, og det var ikke alt jeg forstod. Kundene måtte forklare meg ting med hender og bevegelser, men heldigvis hadde de god forståelse for det og lærte meg masse. Etter hvert gikk det bedre og bedre, forteller han i møtet – selvsagt på norsk.

Nå har Seva fast deltidsstilling hos KIWI Joa ved siden av første år med teknologi- og industrifag på videregående. 

Statsministerens_kontor-Bilde2.jpg

– Mangfold gir gode resultater

Hanne Høivik, som ansatt Seva, har vært butikksjef på KIWI Joa i 17 år. Hun har vært ekstra opptatt av å gi nye sjanser til dem som av forskjellige grunner har ulike utfordringer. Skolelei ungdom, personer med utviklingshemminger, lærlinger eller flyktninger som vil lære seg norsk. Over halvparten av butikkens medarbeidere er ansatt etter å ha vært i praksis via NAV eller andre organisasjoner.

– Jeg ble selv skolelei i løpet av videregående skole, droppet ut i tredje klasse og begynte i KIWI, sier Hanne. 

Der hadde hun talent: Allerede etter ett år ble hun assisterende butikksjef. Året etter ble Hanne butikksjef – 21 år gammel, en av de yngste i KIWI. I dag er Hanne 37 år gammel og leder en butikk med 25 medarbeidere og 75 millioner kroner i omsetning. Seks ganger har butikken blitt kåret til den beste KIWI-butikken i Rogaland – i tøff konkurranse med 70 andre.

– Men jeg har aldri har ansatt en person bare for å “være grei”. Mangfoldet i butikken har bidratt til enda bedre samhold, mer lojale medarbeidere, fornøyde kunder og gode, økonomiske resultater, forteller hun.

– Hvis det er noe jeg håper de sitter igjen med, er det at folk bare må si ja til å ta imot folk. Åpne dørene og utgjøre en forskjell, sier Hanne etter møtet.

Statsminister Jonas Gahr Støre var glad for å høre Hanne og Sevas innlegg.

– Jeg blir rørt av Sevas historie som flyktning fra krigen, og så tenker jeg at han kan være glad for at det var en person som Hanne som var der og så hans behov.

Se video fra besøket: