Da Fenshasy (40) fikk høre om vannsystemet KIWI og UNICEF hadde etablert i landsbyen Ehavo i Androy-regionen, tok hun med barna og flyttet. Nå slipper de å gå milevis etter vann hver dag, og den eldste datteren er ett skritt nærmere drømmen om å bli lege.
Vannsituasjonen på Madagaskar er kritisk, særlig utenfor de store byene. I grisgrendte strøk har bare 32 prosent helt grunnleggende vanntilgang. Androy-regionen er et slikt område. Da KIWI fornyet avtalen som signaturpartner med UNICEF i 2015, gikk fokuset fra skole til vann.
De nyeste tallene viser at vannprosjektene KIWI støtter har nådd ut til 13 700 mennesker i regionen. Noen av disse menneskene finner vi i lokalsamfunnet Ehavo i Androy-regionen. Her er et av UNICEFs nye pilotprosjekter: en slags ideal-landsby med skole og tilgang på drikkevann, toaletter, håndvask og en grønnsakshage innenfor et lite område. Vannsystemet stod ferdig i november 2020 med finansiering fra KIWI.
– En solcelledrevet vannpumpe henter vann fra et 34 meter dypt borehull. Vannet distribueres via et vanntårn og et rørsystem til skolen, til toalettene, til lokalsamfunnet og til grønnsakshagen, forteller Ando Ratsimba (36), UNICEFs hydraulikkingengiør og WASH-spesialist i Androy-regionen.
Dermed får skolebarna rent drikkevann, de får bruke toaletter og vaske hender i rent vann, lokalsamfunnet kan hente vann fra én felles kran mellom husene og grønnsakene får friskt vann å vokse i. Hver tredje måned høster de og planter nytt. De dyrker agurk, kassava og mais, og avlingene fordeles rettferdig mellom beboerne.
– Det er ikke uendelige ressurser her, så lokalbefolkningen pumper akkurat lite nok til at de klarer seg og til at systemet kan fungere over tid. Før måtte mange her gå opp til 30 kilometer for å hente vann. Nå er det motsatt: Folk reiser langveisfra for å hente vann her. Det har utgjort en enorm forandring for alle byene og de små samfunnene der vi har bygget vannprosjekter, forteller Ando.
Enorm forandring
Rundt hundre meter fra grønnsakshagen og skolen finner vi Fenshasys hus. Fem kvadratmeter bygget av leire, tynne trestokker og slitt tau. Hun legger et fargerikt gulvteppe av plast på bakken og inviterer smilende inn. Hun har en seng og litt gulvplass, og på veggen henger en plakat med informasjon om god håndhygiene.
Fenshasy bor her med fem av de ti barna sine. To av dem går på skole: Tolv år gamle Lilihasy og lillesøsteren på ni. Familien har bare bodd her i to år. De flyttet hit da de fikk høre om det nye vannsystemet UNICEF hadde bygget i området med støtte fra KIWI. Nå er livet forandret:
– Før gikk vi med bøtter på hodet mange timer hver dag for å hente vann. Vi hadde ikke vann til å vaske eller drikke, og barna måtte gå med skitne klær. Nå har vi tilgang på vann rett ved huset vårt og har blitt både friskere og sunnere.
Ofte henger tilgang på rent vann og skole sammen. Lilihasy drømmer å om å bli lege, og kanskje kan vanntilgangen bidra til nettopp det.
– Før måtte Lilihasys hjelpe meg med å hente vann til de yngre søsknene sine. Nå kan hun bruke tid på skolen i stedet, og jeg håper hun kan nå drømmen sin en dag.