Sonja, Mats og Fredrik er tilbake med et brennende engasjement

Reisen til Madagaskar var en ekstrem opplevelse med sterke inntrykk. Nå klør det i fingrene til de engasjerte og motiverte KIWI-medarbeiderne.

Publisert: 07.03.2024 12.45 Sist oppdatert: 07.03.2024 12.45

KIWI har siden 2010 vært signaturpartner med UNICEF, og støttet deres arbeid for å sikre utdanning og rent vann til befolkningen i den knusktørre Androy-regionen sør på Madagaskar. 

I februar reiste tre engasjerte KIWI-medarbeidere til Madagaskar for å lære mer om arbeidet UNICEF gjør med støtte fra KIWI. Vel hjemme forteller de om opplevelsene som har satt dype spor, men som også har gitt dem et brennende engasjement. 

Fra vaffelsalg til Madagaskar

Sonja Helen Moen er butikksjef hos KIWI Mindes Hus i Stjørdal og har jobbet i KIWI i snart 20 år. Helt siden starten av samarbeidet har hun sett hvilken innsats og arbeid som er lagt inn for å øke levekårene i et av verdens fattigste land.

Sonja har siden den gang bidratt lokalt med både pengeinnsamlinger og vaffelsalg til inntekt for UNICEFs arbeid. I år fikk hun endelig anledning til å se resultatene med egne øyne.

Om KIWIs samarbeid med UNICEF:

KIWI har vært signaturpartner for UNICEF siden 2010. Samarbeidet startet med et ønske om å hjelpe barn og familier utenfor Norge i forbindelse med at Bleieavtalen fylte 10 år. På Madagaskar lever mange i ekstrem fattigdom og bare ett av to barn fullfører skolegang. 

På Madagaskar arbeider UNICEF for å hjelpe barn og deres familier, og sikre tilgang på rent vann og skolegang.

KIWI har hittil finansiert 21 skoler, og 14 av disse har også fått egen vannforsyning. På fire skoler er dette under arbeid og for de siste skolene er det lagt en plan. Skolene uten permanent vannløsning får blant annet tilkjørt rent vann.

– Det gjorde vondt å se

I februar dro Sonja til Madagaskar sammen med Mats Gundersen, butikksjef hos KIWI Gauterød i Tønsberg, og Fredrik Myksvoll Alvsåker, assisterende butikksjef hos KIWI Bryggen Hommersåk i Sandnes, for å se hvilken effekt støtten har hatt på befolkningen der.

– Samarbeidet mellom KIWI og UNICEF har gjennom mange år bidratt til store forbedringer i et av verdens fattigste land, men det er også tydelig at det fortsatt er en lang vei å gå, forteller Fredrik. 

Over 80 prosent av landets 30 millioner innbyggere lever i ekstrem fattigdom. Levevilkårene for enkelte mennesker var enda dårligere enn hva Fredrik forventet. En av opplevelsene som gjorde størst inntrykk, var besøket på et helsesenter utenfor byen Ambovombe.

– Vi fikk komme inn og se hvordan de jobbet med å behandle underernærte barn. Det var spesielt et barn som var ekstremt underernært, på en måte jeg aldri har sett før. Det gjorde vondt å se, sier Fredrik.

– Da vi besøkte helsesenteret, fikk vi oppleve en helt annen standard enn hva vi er vant med i Norge. Datteren min kom til verden gjennom en svært vanskelig fødsel. Hadde min kone født på denne fødestua, hadde de ikke overlevd. Det setter fort ting i et ekstremt perspektiv, som man ikke kan forestille seg uten å ha vært der, forteller en åpenhjertig Mats.

Bilde

På dette helsesenteret fødes det i snitt et barn hver dag hele året. Takket være UNICEFs prosjekt som KIWI støtter har de nå tilgang på rent vann og bedre hygieneforhold.

Har finansiert 21 skoler

Sonja, Fredrik og Mats besøkte flere av KIWI-skolene i løpet av det ukelange oppholdet. Der fikk de være med på undervisning, danse, synge og leke med barna.

De lærte også mer om hvordan vannsystemene fungerer, og fikk på nært hold se hvor sentral vanntilgangen er i viktige institusjoner, som fødestua og helsestasjonen for underernærte barn.

Å se så store forskjeller mellom de som hadde tilgang på vann og de som ikke hadde det, og å se at behovet for hjelp var så enormt, opplevdes ekstremt. Det var godt å se hva vi har bidratt til, samtidig ga det meg en enorm følelse av at vi må gjøre enda mer for å hjelpe,  beskriver Sonja.

Bilde

KIWI har hittil finansiert 21 skoler, og 14 av disse har også fått egen vannforsyning.

I byen Ehavao, der KIWI har finansiert en vannløsning, fikk medarbeiderne se hvor mye tilgang på rent vann hjelper.

– Vi hadde rett før besøkt et lokalsamfunn uten vann, men da vi kom til dette stedet, så var alt plutselig merkbart bedre. Da så vi forskjellen innsatsen har gjort. De kunne blant annet dyrke grønnsaker selv, og det var betydelig bedre hygiene, sier Fredrik.

Har satt dype spor

Fredrik mener man kan lese så mye man klarer og vil om hvordan situasjonen er i fattige land, og at barn lider. Å se det med egne øyne er noe helt annet.

– Jeg tenker stadig på enkelte barn, de som ville holde hånden min og ikke slippe, til tross for at vi var vilt fremmede, deler Sonja. 

– Å se mennesker som til tross for å ha så lite og leve i så krevende forhold, smile og være glade, gjør enorme inntrykk. Til tross for elendigheten var det helt fantastisk å få oppleve denne livsgleden på nært hold, sier Mats.

Sonja Helen Moen håper folk flest forstår hvor lite som skal til for å bidra til å utgjøre en forskjell: 

– Man kan med veldig få midler få til store ting på Madagaskar. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å overtale og fortelle, og dele budskapet videre. Det gjelder både meg selv, medarbeiderne i butikken og mange av kundene våre.

Brennende engasjement

Vel hjemme er KIWI-medarbeiderene motiverte og engasjerte for å samle inn penger for å hjelpe de som ikke har det like godt som oss. 

– Allerede ser vi at folk ønsker å bidra: Lokalt har vi samlet inn hele 10 000 kroner av målet vårt på 50 000 kroner – kun på én uke. Vi er så glade for givergleden, og håper kurven fortsetter å stige, forteller Sonja.

KIWI Gauterød har fått med distriktet på en pengeinnsamling som skal bidra til at enda flere i Madagaskar får rent vann. Målet for distriktets 16 butikksjefer og 250 medarbeidere er å samle inn 100 000 kroner. 

– Jeg klør i fingrene etter å bidra, og har utfordret både butikken og hele region Rogaland til å arrangere aktiviteter som gjør at vi sammen kan bidra best mulig. Vi er i full gang, forteller Fredrik engasjert.

Bilde

Tilbake i Norge: Etter reisen har Mats allerede tatt grep hjemme.

Nye perspektiver

Mats forteller at reisen og besøket allerede har hatt stor innvirkning på livet hans. I tillegg til mange nye og tankevekkende perspektiver, er det også mindre endringer som likevel har en betydning: 

– Tidligere helte jeg som regel ut vannet fra vannkaraffelen etter middag, nå går det til vanning av plantene eller tilbake i kjøleskapet.

Mats minner om at vi må huske på hvor heldige vi er som har tilgang på rent vann.