Verdens enkleste grovbrød

Det trenger ikke være komplisert å bake brød selv.

Ingredienser

Verdens enkleste grovbrød

 • 1 kg Grovbakstmel
 • 4 dl Havregryn
 • 2 ts Salt
 • 4 ss Rapsolje
 • 1 pk Tørrgjær
 • 8 dl Lunkent vann (37 grader)

Slik gjør du

 1. Bland alt det tørre (mel, havregryn, salt og tørrgjær), men sett av et par dl grovbakstmel som du bruker til å justere deigen til passelig konsistens etter hvert.
 2. Tilsett lunkent vann og olje og bland sammen. Hvis du bruker en vid bakebolle, går det greit å røre sammen deigen med en sleiv i ca. fem minutter. Tilsett ekstra mel ved behov. Deigen skal være litt klissete, men den skal slippe bakebollen i kanten. Bruker du kjøkkenmaskin, lar du den gå på laveste hastighet i ca. fem minutter.
 3. Dekk deigen med plast eller et kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving på et lunt sted i 30 til 45 minutter. La deigen heve til dobbel størrelse.
 4. Rør lett med sleiven, og ha deigen over i to brødformer. Du kan gjerne la brødene etterheve i formen i 20-30 minutter, men det er ikke avgjørende for et godt resultat.
 5. Sett brødene inn i kald stekeovn på nederste rille. Skru stekeovnen på 210 °C og stek brødene 45 til 50 minutter til de er gyldne og fine.
 6. Du kan sjekke om brødene er ferdigstekte ved å «banke» på dem. Når brødene er ferdige, får du en «hul» lyd. Avkjøl på rist.
 7. Du kan bruke den samme deigen til å lage verdens enkleste hverdagsrundstykker. Bland sammen deigen, og bruk en skje eller en sleiv og legg den som «rundstykker» på et bakepapirkledd stekebrett. Avhengig av størrelse blir det 16–20 litt knudrete rundstykker. Dekk med et kjøkkenhåndkle og sett til heving i ca. en time. Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 225 grader i 15–20 minutter. Avkjøl på rist. Rundstykkene egner seg godt til frysing og smaker fantastisk i matpakka. Ta opp rundstykkene fra fryseren kvelden før og lunk de lett i ovnen på 210 grader om morgenen. Avkjøl lett før du smører deilige rundstykkematpakker.