Dette merket hjelper deg å ta klimasmarte valg i matbutikken

Vi er mange som ønsker å slå et slag for miljøet, men det er ikke alltid så lett å vite hvordan man skal komme i gang. Med en egen merkeordning ønsker TORO å gjøre matbutikken til et overkommelig sted å starte.

Med lista i hånda orienterer du deg gjennom butikkhyllene. Tomatsuppe, står det. Foran deg har du en rad full. Men så var det dette med miljøet. Kan du avgjøre hva som er best for kloden bare ved å se på emballasjen?

I noen tilfeller kan du det. I 2020 innførte nemlig Orkla og TORO en egen merkeordning kalt Klodemerket som viser deg hvilke produkter som etterlater et lavt klimaavtrykk per middagsporsjon, både med tanke på råvarer, transport, emballasje og produksjon.

Enklere å velge klimasmart

– Slik som Nøkkelhullmerket viser deg hvilke produkter som er sunnest i en matvaregruppe, vil Klodemerket vise deg hvilke produkter som etterlater et lavt klimaavtrykk per porsjon. Det skal gjøre terskelen for å velge klimasmart lavere, sier Sigrunn Marie H. von der Fehr, merkevaresjef for TORO Bærekraft.

– Hva avgjør om et produkt kan få Klodemerket?

– De færreste har et forhold til hvor mye CO2-utslipp ulik mat gir. Klodemerket er derfor tilknyttet en klimaskala som viser klimaavtrykket per måltidsporsjon i stedet for å fremheve nøyaktige CO2-tall. Skalaen lar oss rangere produktene våre ut fra om de har veldig lavt, lavt, middels eller høyt klimaavtrykk per porsjon. Bare produkter som har lavt eller veldig lavt klimaavtrykk får lov til å bruke Klodemerket, forklarer hun videre.

Klimaskala

Klimaskalaen er laget i samarbeid med det svenske forskningsinstituttet RISE. Du kan lese mer om hvordan klimaskalaen fungerer her.

Utvider ordningen kontinuerlig

Ordningen ble innført på en rekke tørrvarer, supper, sauser og gryter i 2020. Blant annet er alle TOROs supper klodemerket, og flere av gryterettene. Det jobbes kontinuerlig for å utvide merkeordningen til flere produkter. Du kan ta en titt på TOROs produktsider for en oppdatert oversikt.

– I beregningen av klimaavtrykket inngår råvarer, transport, emballasje og produksjonsprosess. For produkter der man skal tilsette flere ingredienser når man lager retten, er disse ingrediensene inkludert i utregningen. Dette gjelder for eksempel TORO-produktene, der har vi regnet ut klimaavtrykket per porsjon basert på anvisningen som står på pakken, forteller Johanne Kjuus, bærekraftansvarlig i Orkla Foods.

Gryter fra TORO
To tilsynelatende like TORO-poser kan ha helt ulikt klimaavtrykk. Meksikansk gryte har for eksempel et høyere klimaavtrykk enn Bali kyllinggryte. Hovedårsaken er kjøttet du tilsetter – kylling har et betydelig lavere klimaavtrykk enn storfe.

I fremtiden vil det forhåpentligvis etableres en felles standard for klimamerking av alle produkter, men enn så lenge kan du føle deg trygg på at produkter merket med Klodemerket holder seg godt innenfor FNs anbefalinger.