Alt du lurer på om bleier

Slik velger du riktig bleie til barnet ditt

Har du oversikt over hva du bør ta hensyn til når du velger bleie til barnet ditt? Her får du alt du trenger å vite for å holde barnet tørt, komfortabel og fornøyd i riktig bleie.

Småbarnsfasen er et kapittel av livet som krever en rekke nye ferdigheter du kanskje ikke har øvd så mye på tidligere. Å velge riktig bleie er en av utfordringene som kan endre seg ettersom barnet vokser og beveger seg mer. Her får du svar på alt du lurer på om bleier!

Redusert klimaavtrykk

Mange foreldre er ikke bare opptatt av hva som er best for barna. De er også opptatt av miljøet, og kan kjenne på dårlig samvittighet for det store forbruket av engangsbleier som følger de minste barna. Derfor jobber Libero aktivt for at fotavtrykket skal være så lite som mulig, selv fra de minste føttene. Under utviklingen av produktene tas det hensyn til at bleiene skal være så skånsomme som mulig mot barnets følsomme hud, samt at de skal være så lite skadelig som mulig for miljøet.

Et av tiltakene er mer miljøvennlig innpakning og produksjon. Blant annet er Liberos innpakning nå laget av 60 prosent resirkulert plast.

  1. Hvordan velge riktig bleie?

I bleiehyllene er det mye å velge mellom, og etter en viss tid med bruk av bleier, finner mange foreldre sine egne favoritter som passer til nettopp sitt barn. Det er likevel noen punkter du kan tenke over i forkant, for å være sikker på at du velger den beste bleien til barnet ditt.

  • Små barn har følsom og tynnere hud enn voksne, derfor anbefales Libero produkter av Asthma Allergy Nordic. På tross av at ditt barn ikke nødvendigvis er allergisk – så vil det alltid være et trygt valg med allergivennlige bleier.
  • Mange velger bleier med lukkemekanisme til barnets første måneder, og går over til buksebleier når barnet beveger seg mer på stellebordet.
  • Velg riktig størrelse! Barn er ulike, derfor sitter ikke bleiene likt på alle. Det viktigste er å passe på at bleien sitter godt rundt beina.
  1. Hvordan velger jeg riktig størrelse på bleiene?

For at en bleie ikke skal lekke eller gjøre det vanskeligere for barnet ditt å holde sitt normale aktivitetsnivå, er det viktig å velge riktig størrelse på bleien.

For de minste barna kan det være greit å tenke over hvilken stilling de oftest befinner seg i – som gjerne er på ryggen i starten. Når barnet ligger på ryggen kan det være praktisk med en bleie som har ekstra strikk i ryggen for å hindre lekkasje bakover. Et eldre barn har gjerne et høyere aktivitetsnivå med mye bevegelse, og derfor vil en bleie som er smalere i skrittet og har strikk i livet være mer anvendelig. Vekt er til slutt endelig avgjørende for hvilken størrelse bleien burde ha, da mindre barn tisser oftere og lite, og eldre barn tisser mer og sjeldnere.

Barn er ulike – prøv dere frem! Vektangivelsen på bleiepakkene er kun en veiledning. Barn kan ha ulik form og alder selv om de har samme vekt. Dersom bleien lekker, kan du forsøke å bytte til en større eller mindre størrelse.

  1. Hvordan vet jeg at bleien sitter godt?

Når du har festet bleien, er det tid for strikketrikset: Dra med en finger langs lårene, slik at de brettede «kantene» rundt beina – lekkasjebeskyttelsen – er riktig plassert riktig og bleien sitter optimalt.

  1. Hvor ofte bør jeg skifte bleie?

Små barn har sart og sensitiv hud som jevnlig trenger luft, og huden kan bli fort rød og irritert. Nyfødte tisser og bæsjer oftere enn eldre spedbarn, og du må derfor regne med å skifte hyppigere jo yngre barn du har.

Hva du gjør under bleieskiftet er vel så viktig som hvor ofte du bytter bleien. Om du har mulighet, så har barnets hud godt av en liten pustepause fra bleiene, så la gjerne barnet ligge litt uten bleie før du tar på ny. Rengjør gjerne med babyolje på ren og myk vaskeklut.

Husk! Du bør alltid skifte bleie så snart du merker at barnet har bæsjet.

  1. Hvordan unngå bleieutslett?

Når huden blir rød og irritert kalles det bleieutslett eller bleiedermatitt. De fleste barn opplever i løpet av bleietiden å få bleieutslett en gang eller flere. Årsaken er at huden blir fuktig på grunn av tette bleier, samt at urin og avføring virker irriterende på huden. Hyppig bruk av sterke såper og vann påvirker også.

For å unngå bleieutslett kan du med fordel la huden lufttørke mellom bleieskiftene. Bruk gjerne egnede salver for å dempe sårhet og rødhet, og sørg for at huden er helt tørr før ny bleie settes på. Unngå våtservietter når huden er på sitt såreste, da kan du heller bruke litt babyolje og vann.

  1. Når bør barnet begynne med buksebleier?

Det vil antageligvis komme en tid der bleieskift ikke er like enkelt lenger, og du plutselig har en vilter krokodille som vrir seg på stellebordet. Buksebleier er redningen for viltre krokodiller, eller for barn som helst vil stå under bleieskiftet.

Buksebleier fra Libero er like myke og har de samme gode kvalitetene som bleiene med lukkemekanisme, og du kan enkelt ta de av enten ved å rive i sidene, eller ved å trekke bleien ned. Up & Go er bleier som ikke lekker eller strammer, og som følger barnets bevegelser. De har en super komfort og er like myke som en kosebukse.