Skip o’ hoi, si hei til skrei!

Foto: Kjell Ove Storvik

Skreien som fiskes langs norskekysten har en lang svømmetur bak seg – hele veien fra det kalde Barentshavet. Den lange reisen gjør denne torskefisken uvanlig veltrent og muskuløs. Fast i fisken? Sjelden har akkurat det uttrykket passet bedre enn for skreien.

Mange synes det er litt forvirrende å holde styr på hva som er torsk og hva som er skrei. Svaret er enkelt: Torsken som vokser opp utenfor norskekysten kaller vi torsk, men torsken som vokser opp i Barentshavet kalles skrei. Og straks den når sin beste alder, trekker den inn mot våre farvann for å gyte. 

Den er lengre og spissere i formen, med lysere tegninger i skinnet, ekstra mye muskler, altså protein, og en fast og fin konsistens på fiskekjøttet.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler skrei til alle som er klare for litt sunn variasjon på fiskemenyen.

– Mange av oss har lett for å kjøre oss fast i vante spor når det kommer til middagen. Vi spiser gjerne laks fordi det er sunn, fet fisk – men så glemmer vi ofte den hvite fisken. Den er kanskje ikke fullt så karakteristisk i smaken, men er til gjengjeld lett å kombinere med andre ingredienser!

Norsk spesialitet

Skreien er en norsk spesialitet, og fiskes ikke andre steder. Nærmere halvparten hentes opp utenfor Lofoten og Vesterålen, resten av skreifisket strekker seg fra Finnmark og helt ned til Stadt.

Denne spesialiteten av en sesongvare er nå på plass i din lokale KIWI-butikk, og skreien er dermed klar for å bli med deg hjem. Enkelt, sunt og godt – og garantert en overraskelse på middagsbordet for mange! Ettersom fangsten vil variere fra dag til dag, vil også tilgangen i butikk kunne variere.

En lett fisk

Mens laksen har mye av det sunne fettet, har den også forholdsvis mye kalorier. Hvit fisk som skrei har få kalorier, men gir deg likevel rikelig av næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

– Vi må huske på at proteinet i fisk har like god kvalitet som proteinet du får gjennom kjøtt. Skreien og de andre fiskeslagene inneholder like mye av de essensielle aminosyrene, så det er bare å forsyne seg i fiskedisken nå, oppfordrer Tine Sundfør.