Fiskelykke i barnehagen

Barnehagens beste tips for å få barna til å spise fisk

Første gang Svein Kristian Mørck serverte lettsaltet torsk i barnehagen, ble det mye til overs. Nå spiser barna opp 15 kilo fisk på rappen.

– Hvem vil hjelpe meg med å lage råkostsalaten?

Mange kokker kan bety mye søl, men Svein Kristian Mørck har en stoisk ro og god kontroll på sine fem hjelpekokker i alderen tre til fem år. Skarpe kniver og små barnehender er en utfordrende kombinasjon, men disse små kokkene kjenner sin plass på kjøkkenet.

– Det beste tipset jeg har til foreldre, er å la barna være med og lage maten. Det er mye mer spennende å smake når de vet hva som er på menyen og barna selv har vært med på å lage det.

  • La barna være med på matlagingen, så blir det også mer spennende å smake på ny eller "skummel" mat. Foto: Nina Holtan
La barna være med på matlagingen, så blir det også mer spennende å smake på ny eller "skummel" mat. Foto: Nina Holtan

Ukens dyreste måltid

Som utdannet kokk og matansvarlig i Læringsverkstedet DoReMi barnehage i Våler, har han god erfaring når det gjelder å lage barnevennlige fiskeretter. Her får de 65 barna i alderen ett til fem år tre varme måltider i uken, og på onsdagsmenyen er det alltid fisk.

– Laks er favoritten, men torsk er også en klassiker. Jeg skulle gjerne ha servert fisk flere ganger i uken, men det er det dyreste måltidet vårt. Har vi laks på onsdag, blir det havregrøt på mandag, forteller barnehagekokken.

Marta (5) og Julian (4) er to av kokkene som hjelper til på kjøkkenet i dag. Deres favoritt er Sveins rosa fiskepinner: Dobbeltpanert laksefilet med råkostsalat av gulrot og kålrot, sammen med poteter og en rømmeklatt. 

Overraskende fiskefavoritt

Svein Kristian Mørck hjelper Oscar (3) med å skrelle en kålrotbit. Foto: Nina Holtan
Svein Kristian Mørck hjelper Oscar (3) med å skrelle en kålrotbit. Foto: Nina Holtan

Dypt konsentrert står barna foran hver sin skjærefjøl og skreller kålrot med både klassisk og litt mer utradisjonell knivteknikk. Det er første gang Oscar (3) hjelper Svein med å lage lunsj, og den lille hånden får god hjelp fra kjøkkensjefen slik at kniven ikke skreller av noe mer enn kålrotskall.  Maja (5) er litt uheldig, men ikke noe mer enn to små plastre på fingrene kan fikse.

Noen ganger kan Svein bli overrasket over hvilke fiskeretter som slår an. Første gang han serverte lettsaltet torsk, brukte han fem kilo fisk og fikk en del til overs.

– Men andre gangen ble det helt tomt, og de satt ved bordet og ropte at de ville ha mer. Nå er vi oppe i 15 kilo torsk, eller 200 gram per porsjon, avslører han.

Den lettsaltede torsken serveres med en knallgrønn ertepuré og poteter. Ved at alle elementene legges separat på tallerken, kan barna enkelt smake på de forskjellige råvarene.

Enkle smaker er best

Læringsverkstedets matfilosofi heter «Et godt måltid», og handler blant annet om å servere barna mer tradisjonell husmannskost av rene råvarer, laget fra bunnen av. Med få, men tydelige smaker, er det lettere for barna å finne ut hva de liker eller ikke liker. Men også alder spiller inn. 

– Det er mye lettere å få toåringene til å spise opp fisken sin, enn en femåring. Jo eldre de er, desto mer skeptiske blir de. Så det beste er å starte tidlig slik at barna blir vant til å spise fisk.

Smitteeffekten er stor, men den går begge veier. Er barna glade i fisk, kan de også ha en positiv påvirkning på sine jevnaldrende ved felles måltider. Repetisjon er også et nøkkelord her: Barn utvikler hele tiden sine smakspreferanser, og det er ofte de må smake noe mange ganger før de liker det.

Daniel (4) får knekke eggene som skal brukes til å panere laksefiletene. Foto: Nina Holtan
Daniel (4) får knekke eggene som skal brukes til å panere laksefiletene. Foto: Nina Holtan