Slik koker du egg – enten du er til fjells eller hjemme

Skal du til fjells i påsken? Da må du beregne litt mer tid på eggekokingen enn du gjør hjemme. Her kan du lese hvorfor og få tips til perfekt kokte egg, enten du liker dem bløte, smilende eller hardkokte.

Vi nordmenn spiser mye egg hele året, men påsken er selve høytiden for eggespising. Da spiser vi vanligvis dobbelt så mye egg som ellers i året.

Feil til fjells

Det å koke et egg er i utgangspunktet en enkel sak, men det kan av og til by på problemer å få det akkurat passe kokt etter alles smak. For mens lillebror vil ha hardkokt egg på brødskiven, vil bestemor og bestefar helst spise sitt bløtkokte egg fra eggeglass og resten av frokostgjestene foretrekker kanskje en smilende plomme.

Og når du har regnet deg frem til den perfekte koketiden, kan det likevel gå skeis hvis du forflytter deg fra kjøkkenbenken hjemme til hyttekjøkkenet på fjellet.

– At det du pleier å gjøre hjemme, ikke nødvendigvis gir samme resultat på hytta, er nok ny kunnskap for mange, sier produktsjef i Prior, Kjersti Sørby.

For jo varmere vannet er, jo raskere blir egget ferdig, og i høyden koker vannet ved lavere temperatur enn 100 grader celsius.

– Det er derfor ikke mulig å oppnå så varmt vann som 100 grader i høyden. For eksempel blir vannet maksimalt 96 grader på 1200 meters høyde, og dette er grunnen til at det tar lenger tid å koke egg på fjellet, forklarer hun.

Hardkokte egg bør skrelles så raskt som mulig. Foto: Istock
Hardkokte egg bør skrelles så raskt som mulig. Foto: Istock

Grei tommelfingerregel

 Eggkoking er kjemi, og det finnes en formel for å regne ut den perfekte koketiden på hvert enkelt egg.

– Dette er imidlertid ganske komplisert, så som en tommelfingerregel kan du legge på omtrent et minutt ekstra koketid dersom du er på 1000-1500 meters høyde, som er typisk for de norske fjellhyttene, sier Sørby.

Har du over middels interesse for matematiske utregninger, kan du forsøke å regne ut koketiden med denne formelen til Universitetet i Oslo.

Bruk romtempererte egg

Så hvor lenge skal egentlig egget koke, og hva er viktig for å få et så godt resultat som mulig? Det er flere faktorer som påvirker hvor lang tid egget trenger for å koke. Selvfølgelig avhenger det av om du ønsker hardkokt, bløtt etter midt imellom, og de fleste vet nok også at størrelsen på egget har en betydning.

Det første du bør sørge for, er å ta egget ut av kjøleskapet litt før det skal legges i det kokende vannet. Romtempererte egg koagulerer nemlig lettere, og dette gjør det enklere å beregne koketiden.

Under ser du en forenklet guide til koking av medium store egg. Legg tempererte egg i kokende vann og beregn tiden derfra:

Koketid for egg

  • Bløtkokt egg: 3 til 5 minutter. Da vil både eggehviten og eggeplommen fortsatt være bløt.
  • Smilende egg: 6 til 8 minutter. Da får du fast eggehvite og halvfast eggeplomme.
  • Hardkokt egg: 10 minutter. Da er egget så fast at du enkelt kan dele det opp og legge det på brødskiven.

Avkjøl i kaldt vann

 Hvis det tar litt tid fra egget er klart til dere skal spise det, er det en ting til det er lurt å være klar over. Eggeskallet holder lenge på varmen, og derfor fortsetter faktisk kokeprosessen inni egget selv om vannet ikke koker lenger. For å unngå at det bløtkokte egget blir smilende og det smilende egget blir hardkokt, er det derfor smart å skylle eggene i kaldt vann hvis det ikke skal spises med en gang. Da stopper du kokeprosessen og får egget akkurat slik du ønsker. Husk også å skrelle hardkokte egg så fort som mulig etter koking, da er det er lettest å få av skallet.

Prior_god_paske_solegg_6pk_no031190 (1).PNG
Påsken er selve høytiden for eggespising. Da spiser vi vanligvis dobbelt så mye egg som ellers i året.