Pølser med smaksgaranti

Slik har grillpølsene blitt sunnere

Mer hvitt kjøtt, mindre salt og nøkkelhullmerke. Det er faktisk mulig å finne grillpølser som sammen med det rette tilbehøret kan være et fullverdig måltid.

Grillpølser er gjerne noe vi spiser året rundt, enten det er på tur i skogen, i festmåneden mai, på grillen om sommeren eller i bursdager året rundt. Pølser er enkel mat å tilberede ute, og de fleste barn og voksne liker pølser. Velger du riktige pølser og sunt tilbehør, kan bålkosen bli et fullverdig måltid. 

Priors pølser har lavere fettinnhold og mer protein enn pølser av rødt kjøtt, men har likevel den rike, gode kjøttsmaken. Visste du at alle deres pølser kommer med smaksgaranti? Dersom én i gjengen ikke er fornøyd, gir Prior deg pengene tilbake. Les mer om smaksgarantien her.

Pølser med hvitt kjøtt

Kylling- og kalkunpølser er oftest magrere enn de andre variantene. De fleste av Priors pølser er for eksempel nøkkelhullsmerket, og har dermed under ti prosent fett. Det samme gjelder Go’ og Mager-serien fra Gilde, som også oppfyller kravet til nøkkelhull.

Pølsene fra Prior har kommet i ny forpakning, men er de samme gode pølsene av kylling og kalkun med 40 prosent mindre fett.
Pølsene fra Prior har kommet i ny forpakning, men er de samme gode pølsene av kylling og kalkun med 40 prosent mindre fett.

Mindre salt

Tom Skjekkeland er fagsjef i Nortura, og forteller at mye har skjedd på pølsefronten de senere årene.

I tillegg til at det har kommet flere pølser på markedet med et lavere fettinnhold, er også saltinnholdet i pølsene kraftig redusert.

– Da vi startet denne prosessen for tre år siden hadde vi en saltdeklarasjon 2,3 prosent. Nå er den på rundt 1,7, forteller fagsjefen.

Allergivennlige pølser

Etter et ønske fra forbrukerne er alle pølser fra Gilde og Prior nå uten melk.

– Vi vil at alle skal kunne spise våre pølser. Vi skulle gjerne hatt produkter som inneholder melk også, men vi tar ikke sjansen på å produsere pølser med og uten melk i samme miljø. Derfor er alle våre pølser uten melk, sier Skjekkeland. 

Avkrefter myte om pølsekjøtt

Og for de som fortsatt tror at kjøttet som blir brukt i pølser er restekjøtt som ikke kan bli brukt andre steder, kan Skjekkestad avkrefte myten. 

– Etter å ha tatt ut delene til ytre- og indrefilet, flatbiff, kotelettkam og skinke, er det masse fint kjøtt igjen som gjerne brukes i kjøttdeig- og pølseproduksjon. 

Pølser fra Gilde og Prior sammen med grillede grønnsaker. Foto: Nortura
Pølser fra Gilde og Prior sammen med grillede grønnsaker. Foto: Nortura

Gode middagsoppskrifter med pølser: 

Gjør pølsemiddagen sunnere

Tine Sundfør.Det er viktig å merke seg det at en pølse får terningkast 6 i en ernæringstest betyr ikke at den er sunn, men at det er det sunneste valget blant disse produktene. Pølser har fortsatt et generelt høyt saltinnhold, så både barn og voksne bør ikke spise dette for ofte.   

- Pølsemåltidet kan du gjøre sunnere ved å lage en deilig rotmos ved siden av. Her kan du også snike inn masse forskjellige grønnsaker som du moser inn, så har du kamuflert dem for barna, foreslår ernæringsfysiolog Tine Sundfør.