Alt på grillen!

Slik griller du frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker passer perfekt å grille, så det er ingen grunn til å ikke tilberede hele måltidet på grillen. Til og med desserten.

Det er både praktisk og koselig å kunne tilberede hele middagen utendørs på fine sommerdager. Ofte tenker man kanskje at grønnsaker, salat og dessert må lages på kjøkkenet, men det er ingen grunn til å ikke grille både grønnsaker og frukt. 

 

Her er grillkokkens råd for best mulig resultat med de ulike grønnsakene. 

Maiskolber

Christer Rødseth deler sine beste oppskrifter og grilltips.
Christer Rødseth deler sine beste oppskrifter og grilltips.

Grill dem til de er gylne. De er veldig gode om de serveres med litt smør og flaksalt. 

Tomater

Pakk dem inn i folie med olivenolje, salt og pepper. Bak på indirekte varme til skinnet sprekker. Det bør ta 5-6 minutter om grillen er god og varm. 

Rotgrønnsaker

Det tar litt lenger tid å grille rotgrønnsaker enn andre grønnsaker. Del dem derfor opp eller kok dem halvferdige før du griller dem for å spare tid. 

Asparges

Det tar bare 1-2 minutter å grille asparges på høy temperatur. Kutt gjerne av 2-3 cm helt nederst da denne delen kan være litt trevlete. 

Paprika

Grill den på høy temperatur til skinnet er ganske sort. Legg paprikaen i en boks slik at skinnet går lett av. 

Squash og aubergine

Snitt grønnsakene i skinnet og grill hele på høy varme mens du roterer dem rundt. Legg dem så over på lun side for at varmen skal spre seg i grønnsakene. Pensle med urteolje eller annen tilsmakt olje du ønsker å bruke. 

Sitron

Grill sitronen når du har sjansen. Del den i to og grill med snittsiden ned. På denne måten får du ekstra god smak, og du får mer saft ut av den. 

Frukt

Frukt kan også grilles og gir et fantastisk resultat. Rengjør grillen godt i forkant så du unngår rester av hvitløk på frukten. Unngå overmoden frukt, men velg modne varianter med litt tyggemotstand.

Frukt som fungerer ypperlig på grillen er: 

  • Ananas
  • Bananer
  • Vannmelon
  • Plommer
  • Fersken
  • Mango
  • Epler

Grill frukten på direkte varme et par minutter på hver side til de er lune og har tydelige grillmerker. Server med iskrem, kesam, pisket krem eller creme fraiche. Bruk dem også gjerne som en del av salaten sammen med grønnsakene. Syren fra frukten gir en perfekt balanse til grillmat som ofte kan være fet.