Slik får du suksess med grillmaten

Grilling er ikke komplisert, men det er likevel noen ting det er greit å tenke på hvis du vil ha et godt og fristende resultat. Her er tipsene som gjør grillmaten perfekt

Nordmenn elsker å være utendørs, og så fort været tillater det er det svært mange som tar grillen frem. Noen sverger til kull, mens andre syns det er best å grille på gassgrill. Og mens noen liker en saftig pølse eller digg hamburgere, er det noen som liker å tilberede mer avanserte retter på grillen.

Uansett hvilken beskrivelse som passer på deg, er det greit med noen tips som kan gjøre resultatet enda litt bedre. 

Vet du ikke hva du skal ha til helgens grillfest, eller til dagens middag? Vi anbefaler å fyre opp grillen med det du liker best.

1. La kjøttet få romtemperatur

Hvis du lar kjøttet få romtemperatur før grilling, stekes det jevnere. For et mindre kjøttstykke betyr dette 30 minutter ute av kjøleskapet, mens et større stykke trenger en time eller lenger.

2. La tennvæsken trekke inn

Det er viktig å la tennvæsken trekke godt inn i kullet før du tenner det. Vent alltid 5-10 minutter.

3. Husk at kull har kortest brennetid

Bruk kull når du skal grille mindre stykker, som koteletter, pølser, fiskeskiver og burgere. Kull brukes når du kun trenger direkte varme. Kullet skal være dekket av et grått lag med aske når det er klart, så husk å ikke bli fristet til å begynne grillingen for tidlig.

4. La brikettene brenne lengre

Briketter fungerer bra dersom du ønsker indirekte varme. Bruk det for eksempel når du skal grille kylling eller større kjøttstykker.

5. Rengjør grillen

Rengjør alltid grillen etter bruk, så slipper du å starte neste grilling med å skrubbe gamle matrester. Bruk en grillbørste hvis du har det, men det fungerer også bra med en ball av sammenkrøllet aluminiumsfolie. Smør grillen med nøytral olje etter rengjøring.

Bruker du gassgrill kan du brenne av risten ved å sette grillen på full varme noen minutter. Tøm dessuten fettoppsamleren slik at det ikke tar fyr. Bruk gjerne folie i fettoppsamleren og skift denne ofte. Børst risten ren.  

6. Bruk marinade

Bruk marinade til å mørne kjøttet og gi det smak. Grunnbasen til marinaden er olje, krydder og syre, som vin, eddik eller sitrus. Bland marinaden i en dobbel plastpose og rist det sammen før du legger i det som skal marineres. Knyt igjen og legg i kjøleskapet. Snu litt underveis.

Tørk av marinaden før grilling. Pass på å ikke marinere for lenge, for marinaden mørner proteinet. Husk også at du ikke må gjenbruke marinaden når du begynner å steke da denne nå er full av bakterier fra kjøttet. Lag litt ekstra hvis du vil pensle på marinade underveis.

7. La kjøttet hvile

Når du har grillet ferdig kjøttet, bør du la det hvile. En generell regel er at det bør hvile halvparten av steketiden. Snu kjøttet når halve hviletiden har gått, slik at ikke saften renner ut. Hviletid gjelder alt kjøtt, både storfe, svin og bearbeidet kjøtt, slik som burgere.

Grilling på indirekte varme

Når du griller, velger du mellom indirekte og direkte varme. Indirekte grilling betyr at du griller litt vekk fra varmekilden, og dette skjer alltid under lokk. Dette blir på en måte mer som langtidssteking i ovnen, og metoden er perfekt til grilling av store kjøttstykker, hel fisk eller kylling med steketid på mer enn 20 miutter.

På en gassgrill får du indirekte varme ved å legge maten på siden av gassblusset eller ved å skru ned varmen. På kullgrillen kan du legge alt kullet til en side for så å ha den andre siden som den indirekte siden.

Grilling på direkte varme

Direkte grilling betyr at du griller rett over varmekilden. Det vil si over glørne på kullgrillen eller gassblusset på gassgrillen. Tenk på dette som å steke på en glovarm stekepanne, der ingrediensene stekes ganske raskt.

Direkte grilling passer best for tynne kjøttstykker, fiskestykker, skalldyr, grønnsaker, pølser og hamburgere, som trenger mindre enn 20 minutters steketid.

Det kan også være aktuelt å kombinere direkte og indirekte varme. Du steker da først råvarene på direkte varme så de får en fin farge, og lar dem så få steke ferdig på indirekte varme.

Røksmak på maten

Hvis du er glad i røksmak på kjøttet eller fisken, får du dette ved å legge spon i grillen. Sponet legges enten i folie, hvis du bruker gassgrill, eller rett på kullet i en kullgrill. Her er det mulig å variere smaken, for det finnes utallige varianter spon. Prøv deg frem med eik, bøk, kirsebær og eple og finn ut hva du syns smaker best til ulike kjøtt- og fisketyper.