5 enkle grep for en litt sunnere hverdag

Smoothie bowl med müsli og bær.

Har du ambisjoner om å spise sunnere, men får det ikke helt til? I en travel hverdag kan det være utfordrende å holde tunga rett i munnen - og borte fra usunnhetene. Likevel kan veien til en sunnere hverdag være kortere enn du tror.

Det finnes nemlig flere grep du kan ta for å unngå at den dårlige samvittigheten spiser deg opp. Ofte handler det bare om å legge inn noen små vaner som likevel kan gi stort utbytte. Ernæringsfysiologen deler gode tips som kan gi deg en ny og litt sunnere hverdag. 

1. Planlegg handleturen 

For å få en sunnere hverdag trengs det planlegging. Hvis du for eksempel planlegger middagene for hele uken på søndag, så unngår du automatisk å måtte ta spontane og potensielt usunne valg i butikken. Du sparer tid og penger, og det blir vanskeligere å lure seg unna tirsdags-torsken når den ligger klar i kjøleskapet. 

– Det handler om å være litt ærlig med seg selv. Det du handler, det spiser du. Hvis du har bestemt deg for å spise mer grønnsaker, men ikke handler dem - så kommer det ikke til å skje. Sørg for at det du vil ha i handlevogna ligger der, og det du ikke vil ha ikke ligger der, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring. 

2. Lag dine egne ferdigretter

I en hektisk hverdag er det fort gjort å ty til usunne middagsløsninger. Vil du unngå dette kan du forsøke å lage opp noen middager på forhånd en dag du har god tid. Eller du kan lage litt mer mat den ene dagen og spise det som rester dagen etterpå. Mat som enkelt kan varmes opp igjen, er supper og gryter. Dette er også er gode bruksområder for grønnsaker. 

3. Ha noe lurt på lur

Hjemmelaget-kjeks-med-granola-lav-1200x750.jpg

Lag din egen snacks, så har du et litt sunnere alternativ tilgjengelig når du blir sugen på noe søtt. Foto: Bare Bra

Den beryktede tidsklemma fører gjerne til at du trenger noe mat på farten. Et smart tips er å ha tilgang til et sunt mellommåltid. Det kan være alt fra naturell yoghurt med din favorittgranola, til noe så enkelt som nøtter eller frukt. Bare Bra byr på granola med gode smaker av hasselnøtt og kokos, og kakao og bringebær. Disse kan spises med yoghurt eller melk, men er også et fint utgangspunkt hvis du vil lage müslibarer eller kjøleskapsgrøt. Begge var blant testvinnerne i Bramat.no sin store granolatest i fjor, med lite sukker, mye fiber og lite mettet fett. 

157854-1.png157940-1.png

Inspirert til å lage noe selv? Prøv for eksempel denne oppskriften på sunnere kjeks, med granola og mørk sjokolade. Ha dem med i veska på jobb, eller i kjøkkenskapet hjemme til kveldskosen. 

4. Ikke sett deg urealistiske mål

Fysisk aktivitet kan også utfordres av en hektisk hverdag. Når du er sliten er det lett å tenke at du må bruke tiden du har til å slappe av. Det skal du selvsagt gjøre av og til, men det er mange som kanskje glemmer at fysisk aktivitet faktisk gir energi. Det som lønner seg, er å sette seg realistiske mål. 

– Motivasjon er en ferskvare. Hvis du sier at du skal trene fem ganger i uken og ender opp med å ha trent tre, så blir det et nederlag. Hvis du setter deg mål om å trene to ganger og har klart tre, så får du lyst til å fortsette. Selv om færre treninger i uken ikke nødvendigvis gir formidable effekter på kort tid, så kan det være med på å øke mestringstroen og motivasjonen når vi lykkes med de målene vi har satt oss. 

5. Finn en balanse

Sjokolade-og-peanottsmoothie-1-lav-1200x750.jpg

Sugen på noe søtt etter middag? Prøv denne oppskriften på smoothie bowl med smak av sjokolade, banan og peanøtt. Foto: Bare Bra

Start heller med ting du skal gjøre mer av, i stedet for å fokusere på alt du ikke skal. Du trenger for eksempel ikke å slutte helt med sjokolade, men du kan bestemme deg for å innføre noen sunnere alternativer i tillegg. Om det så er yoghurt med granola, smoothie, havregrøt, frukt eller nøtter. Eller du kan bytte ut et par ingredienser i yndlingsretten din, med sunnere alternativer. På samme måten som du kan starte med å gå lengre turer, i stedet for å tenke at du skal løpe halvmaraton med det første. 

– Folk tenker veldig ofte at det er alt eller ingenting. Men det er bedre å kunne ha en liten glipp, og fortsette å kjøre på. Jeg har aldri hørt om noen som har blitt sunnere av dårlig samvittighet, avslutter klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.