Vann er myteomspunnet. Er det farlig å få i seg for mye?
Visste du at nesten 60 prosent av kroppen din består av vann? Likevel kan små forandringer i væskebalansen få store utslag. Om du har hodepine etter trening, kaffekopp nummer tre eller gårsdagens lønningspils, er det sannsynligvis fordi du ikke har drukket nok.
Det går stadig mot vår og sommer, og flere får motivasjon og lyst til å løpe, gjerne utendørs. Da er væske viktig. Men hva er egentlig nok?
Så mye vann trenger du
– Jeg bruker følgende tommelfingerregel: Én kilo kroppsvekt trenger 30 ml væske om dagen, sier klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør.
Veier du 70 kg, trenger du derfor 2,1 liter væske daglig. Under trening må du ha mellom 0,5 og 1 liter ekstra i timen. Drikk gjerne et glass vann eller to en times tid før økten slik at du starter godt hydrert. For optimal prestasjon og en god treningsopplevelse bør man være i væskebalanse når man starter en treningsøkt.
– Om du befinner deg i stor høyde, om det er veldig varmt ute, om du har feber, omgangssyke eller fyllesyke, har du også behov for mer væske, forklarer Sundfør.
Men husk, alt trenger ikke å drikkes. Bare fra maten du spiser får du i deg omtrent 1 liter vann om dagen.
Viste du at: 22. mars er verdens vanndag? Verdens vanndag, eller vannets dag, er en FN-dag som markeres for å skape oppmerksomhet om mangel på rent drikkevann. Dagen har blitt markert siden 1993.
Hodepine og sløvhet
Konsekvensene av å få i seg for lite væske er hodepine, svimmelhet, svekket konsentrasjon, redusert vannlating og mørk urin. Noen føler seg også sultne, siden kroppen forveksler væskemangel med sult.
– Drikker du for lite under trening, vil dette svekke prestasjonen og man føler seg tung og uopplagt. Prestasjonen reduseres i takt med graden av dehydrering. En stor del av blodet vårt består av vann. Hvis du drikker for lite vil dette resultere i redusert blodvolum som igjen vil reduserer blodtilførsel til muskulatur og hud. Redusert blodtilførsel til musklene gir lavere tilførsel av oksygen og næringsstoffer og økt opphopning av avfallsstoffer i muskulatur. Når blodtilførselen til huden reduseres, klarer ikke kroppen å avgi overskuddsvarmen og kroppstemperaturen øker. Både overoppheting og dehydrering påvirker prestasjonen negativt og kan gi alvorlige helsemessige konsekvenser, sier Sundfør.
Er det et problem å få i seg for mye væske?
– Det finnes skrekkeksempler på folk som har vært døden nær etter å ha drukket for mye vann. Men dette er ekstreme tilfeller, og som regel går det helt fint å drikke litt mer enn man har behov for, sier Sundfør avslutningsvis.
Vann til kaffen
Noen typer væske bør du uansett innta i moderate mengder. For mye sukkerholdig drikke og juice kan være skadelig for tennene, og for mye saltholdig mineralvann er heller ikke sunt, med mindre du mye. Natrium som man finner i helt vanlig salt er nemlig nødvendig for å opprettholde væskebalansen.
I tillegg bør man drikke et glass vann for hver kopp kaffe. Kaffe er lett vanndrivende og bidrar ikke til væskeinntaket. Om du synes vann er kjedelig, kan du alltids piffe opp med en appelsin- eller sitronskive eller noen friske bær, tipser Sundfør.