MIDDELHAVSDIETTEN:

Ekspertene har talt: Dette er verdens sunneste kosthold

Eksperter har kåret middelhavskosthold til verdens sunneste. Hvis du vil legge om til denne, bør du fylle handlevognen med fisk, frukt og grønt.

U.S News har nylig evaluert 41 populære dietter, og i samarbeid med et panel av eksperter har de kommet frem til de aller sunneste. Øverst på listen finner du såkalt middelhavskosthold, som i hovedsak baseres på fisk, sjømat, grønnsaker, frukt, bær, sunt fett, fullkorn og belgfrukter.

Reduserer risikoen for sykdommer

– Det er godt dokumentert at et middelhavskosthold reduserer risikoen for å utvikle flere av våre vanligste livsstilssykdommer, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det gjelder blant annet diabetes type 2, hjerte- og karsykdom og overvekt.

– Studier viser at de som lever i tråd med Middelhavskostholdet lever lenger, og nyere studier tyder også på at dietten bidrar til å holde hjernen frisk og minsker risikoen for Alzheimer, sier hun.

Start i det små

Det å legge om til et middelhavskosthold kan dermed være gunstig, men husk at ingen klarer å endre dette over natten.

– Det er krevende å endre matvanene, men små endringer kan også gjøre stor forskjell. Det viktigste er å sette seg noen konkrete og realistiske mål, sier Sundfør.

Hun anbefaler alle å ta en liten kikk ned i handlevognen før man betaler. Inneholder den egentlig det du ønsker å spise?

Inkluder mer fisk

– Sett deg som mål å spise mer fisk. Dersom du i dag spiser fisk en gang i uken, kan du nå forsøke å øke til to. Gjerne en middag med fet fisk og en med mager fisk, sier hun.

Begynn ellers i det små med å spise mer grønt.

– Bestem deg for å spise grønnsaker i en eller annen form til alle middager – også ved siden av pizza, pølser, grøt, pasta og pannekaker. Til disse middagsrettene har mange lett for å glemme grønnsakene, sier Sundfør.

I tillegg bør du få i deg litt sunt fett fra olivenolje og usaltede hasselnøtter, valnøtter eller mandler hver dag.

Tips til deg som vil spise som de gjør ved Middelhavet

  • Spis mye fisk. Både mager og fet.
  • Spis mye frukt og grønnsaker. Minst fem porsjoner hver dag.
  • Velg fullkornsvariantene av brød, ris og pasta.
  • Prøv å spise en håndfull nøtter hver dag.
  • Bruk oljer som er rike på enumettet fett, som oliven- og rapsolje.