Verdt å vite om Nøkkelhullet

De fleste kjenner igjen det lille grønne symbolet når de ser det. Et lite symbol som skal gjøre det enklere å spise litt sunnere. Her kan du lære mer om hvordan du kan bruke Nøkkelhullet neste gang du handler.

Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enklere å velge sunnere matvarer når du handler. Står du for eksempel med to typer knekkebrød i butikken og bare en av dem er merket med Nøkkelhullet, betyr det at knekkebrødene merket med Nøkkelhullet er et litt sunnere valg.

Men hva må til for at en matvare kan merkes med Nøkkelhullet, og er det slik at vi alltid bør velge nøkkelhullsmerket mat?

Bør vi alltid velge nøkkelhullsmerket mat?

Dersom en matvare har et nøkkelhullsmerke, betyr det altså at den er et sunnere valg enn tilsvarende matvarer. Men, det er ikke dermed sagt at denne matvaren er det sunneste du kan velge.

Et klassisk eksempel er pizza. Velger du en nøkkelhullsmerket frossenpizza, får du en litt sunnere pizza enn hvis du velger en uten nøkkehullsmerket. Men hvis du heller hadde kjøpt kyllingfilet eller fisk til middag, hadde du gjort et enda sunnere valg. Nøkkelhullet er derfor et godt verktøy når du skal velge mellom to ganske like matvarer.

Her får du 8 gode grunner til å spise mer fisk.

Best i test vs Nøkkelhullet

Du har sikkert sett ulike tester der matvarer rangeres med terningkast. Det som kan være greit å vite om disse testene, er at en del av dem handler om smak, ikke sunnhet. Testene som vurderer sunnhet sier noe om hvor sunne matvarer innen samme kategori er i forhold til hverandre, akkurat som Nøkkelhullet.

Men, en matvare som får terningkast 6 i en slik test, er ikke alltid nøkkelhullsmerket. Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius som står bak testene til Bramat.no, forklarer dette på følgende måte:

­– Når vi tester, gjør vi en sammenlikning av matvarer i samme kategori. Vi kan for eksempel gjøre en test av pølser der de fleste i utgangspunktet inneholder for mye fett for å få Nøkkelhull. Men vi kan likevel gi en pølse terningkast 6 fordi den er sunnere enn andre pølser. Når vi gjør slike tester ser vi på de samme kriteriene som Nøkkelhullet, men vi ser også på andre faktorer. I pølser ser vi for eksempel også på andel kjøtt og gir de som inneholder mye kjøtt bedre score enn de som inneholder mindre kjøtt.

Sjekk hvilke fordeler du kan få ved å velge nøkkelhullsmerkede frokostblandinger

En nøkkelhullsmerket pizza er litt sunnere enn en uten nøkkelhull. Men fisk er et enda sunnere valg.
En nøkkelhullsmerket pizza er litt sunnere enn en uten nøkkelhull. Men fisk er et enda sunnere valg.

Enkle grep for et sunnere kosthold

Ønsker du å spise sunt, kan det være greit å velge Nøkkelhullet på mat du spiser ofte. Brød, knekkebrød, frokostblandinger og pålegg er eksempler på matvarer der det er lurt å gå for nøkkelhullsprodukter. I tillegg til å se etter Nøkkelhullet, kan det være en grei regel å velge mest mulig råvarer. Både ved at du oftere lager maten fra bunnen av, og ved at du er litt bevisst på hvor mye av de ulike råvarene en matvare inneholder.

Skal du for eksempel kjøpe fiskekaker, bør du velge de som inneholder mye fisk. Går du for kjøttboller eller andre farseprodukter, er det lurt å gå for de som inneholder en høy andel rent kjøtt. Hvis du kjøper fiskepålegg, for eksempel makrell i tomat, bør du velge den typen som inneholder mest fisk. Ved å tenke på denne måten får du ikke bare i deg mer råvarer, du ender høyst sannsynlig også opp med et produkt som inneholder mindre sukker, salt og mettet fett og mer vitaminer og mineraler enn tilsvarende produkter.

Med KIWI PLUSS får du 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt