Denne maten holder lenger enn du tror

Det er ikke sikkert du trenger å kaste maten selv om den har gått ut på dato.

Pleier du å spise maten selv om «best før» datoen er passert? Eller tenker du at det tryggeste er å la den gå i søpla, selv om du verken har smakt eller luktet på den?

- Mange matvarer som er merket med «best før» kan fint spises i flere dager og kanskje uker etter utløpsdatoen. Dette gjelder produkter som ost, egg, meieriprodukter og hele kjøttstykker av storfe, får og vilt, forteller kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett AS.

Hun legger til at det selvsagt er viktig å bruke sansene, og både lukte og smake, for å vurdere om maten kan spises. En viktig forutsetning for god holdbarhet er også at produktene er oppbevart riktig, og at kjølevarer har ligget kaldt (2-4 grader). 

All Kvarg blir nå merket med en "normalt brukbar til"-dato i tillegg til "best før"-merkingen. Målet er å redusere matkastingen.
All Kvarg blir nå merket med en "normalt brukbar til"-dato i tillegg til "best før"-merkingen. Målet er å redusere matkastingen.

Garanterer god kvalitet

Det er nemlig sånn at best-før-merkingen av matvarer først og fremst bare er en kvalitetsgaranti, som ikke har noe med mattrygghet å gjøre, forklarer Schrøder. Det betyr at produsentene setter en dato for når de kan garantere optimal kvalitet. Etter denne datoen kan varen fortape seg noe i smak og farge, men vil ikke gjøre oss syke.

- Langtidsholdbare varer som suppeposer, mel, hermetikk osv, kan derfor ofte holde lenge etter utløpsdatoen. Og selv om disse produktene endrer karakter som beskrevet ovenfor, er de fullt spiselige, sier Schrøder.

Bruk sansene

For å avgjøre om en matvare fortsatt kan spises er det viktig at vi bruker sansene, og både lukter og smaker. 

- Dette er helt ufarlig selv om mange synes det er litt skummelt, men man blir ikke syk av å lukte eller smake litt på mat som har gått over dato, påpeker Schrøder.

Mat som skal spises skal både lukte og smake godt, og skal som regel ha en frisk og fin farge.

- Kjøttstykker som er grå og slimete er ikke bra, og mat skal generelt ikke lukte surt, sier Schrøder.

Men minner samtidig om at mat som er vakuumpakket, som for eksempel kyllingbryst, alltid vil lukte litt vondt så fort du bryter forseglingen. La det komme litt luft til i pakken før du lukter på nytt for å vurdere om maten er bra.

Lett bedervelige matvarer

Selv om vi alle bør kaste mindre mat, er det noen matvarer vi bør være ekstra påpasselige med. Dette gjelder mat som er merket med «siste forbruksdag». Denne merkingen brukes på lett bedervelige matvarer som blant annet kylling, farseprodukter, svinekjøtt, fisk og en del skivet kjøttpålegg. Spiser vi produkter som har gått over denne datoen kan vi i verste fall bli syke.

- Med mindre man er matkyndig og vet hvordan maten skal se ut og lukte for å vite om den er bra, bør man være forsiktig med å spise disse produktene hvis de har gått over datoen, sier Schrøder og minner om hvordan vi likevel kan unngå å kaste så mye mat:

- Ikke kjøp mer enn du spiser av disse produktene, sørg for å oppbevare dem riktig og frys de ned hvis du ser at du ikke rekker å spise dem før utløpsdato.