Spar både penger og miljø

KIWI-kundens beste frysetips

Har du matrester til overs, eller har handlet inn mer mat enn du har behov for? Ved smart bruk av fryseren kan du spare både penger, tid og redusere eget matsvinn. Her er KIWI-kundenes beste frysetips.

Fryseren er et nyttig redskap for oppbevaring av råvarer som du ikke nødvendigvis skal bruke med det samme. Den er også et veldig godt verktøy for å holde et lavt husholdningsbudsjettet. Nordmenn kaster tonnevis med mat hvert år, og dette er ikke bare en ulempe for miljøet, men også for din egen lommebok. Med gjennomtenkt bruk av fryseren kan du derimot gjøre både bærekraftig og økonomisk fornuftige grep i hverdagen.

Vi har spurt KIWI-kundene om hvordan man dere bruker fryseren og hva deres beste tips er. Her er 10 av de beste frysetipsene.

Slik får du fullt utbytte av fryseren

1. Frys alltid ned restene - selv om det er lite

En gulrot, et par skinkebiter, noen gram revet ost og litt eggerøre, kan raskt bli til et lite måltid, eller en del av et tapasbord. Man skal ikke kimse av små porsjoner med rester, da disse fint kan fryses ned, og brukes på nytt enten til nye retter eller som tilbehør til morgendagens middag. Ta gjerne også en titt på hvilke ingredienser som kan gjøre restemiddagen til et festmåltid.

2. Slappe grønnsaker er gull i suppe

Har du en dvask blomkål liggende, som du vet du ikke vil få bruk for de nærmeste dagene? Kutt slappe grønnsaker i terninger og ha i fryseposer til supper og gryter. De er lett tilgjengelig når du trenger å smaksette suppa, eller trenger flere ingredienser i gryteretten. Se her for tips til hva du kan gjøre med slappe grønnsaker.

Med frysetips i bakhodet, kan totalen av penger du sparer bli stor.

 

3. Rasp frosne grønnsaker
Ofte kommer grønnsaker i flerpakninger, som eksempel chili, stangselleri, gulrot eller vårløk. Bor man alene kan det være spesielt utfordrende å bruke opp alt innen det blir overmodent. Frys ned restene du ikke bruker, og bruk rivjern på de frosne grønnsakene når du trenger litt ekstra smak på middagen en annen dag.

4. Se etter «Fortsatt god»
Brød- og bakervarer som ikke blir solgt samme dag finner du dagen etter til halv pris i en egen kurv ved brødavdelingen i din lokale KIWI-butikk. Del brødet i skiver og legg i fryseren, og det vil fortsatt være like godt når du tiner en og en skive til senere bruk. I alle våre butikker selger vi også frukt og grønnsaker som er godt modne, også disse kan legges rett i fryseren og være supre til en smoothie eller gryterett. Med kun 9 kroner per kilo for "Fortsatt god" frukt og grønnsaker, er det potensielt mye penger å spare.

5. Fløteterninger
Rester av fløte egner seg godt til å fryse i et isterningsbrett. Terningene kan du senere bruke til fiskesuppa, gryteretten eller i saus. Du kan gjøre det samme med melk. Holdbarheten i fryseboksen er inntil seks måneder, og melken bør tines sakte opp i kjøleskapet når du tar den opp. Visste du også yoghurt, Creme Fraiche og rømme egner seg også godt til å brukes på nytt?

6. Osterester
Når ostestykket snart er spist opp og blir vanskelig å skjære med ostehøvel, kan du fryse det ned og spare den til senere. Gulosten kan brukes på pizza, i grateng eller til ostesmørbrød, og brunosten er super i saus eller viltgryte. Ble du overrasket over at ost kan fryses? Her er noen flere matvarer du ikke trodde at du kunne fryse. Skulle du ønske flere tips til hvordan kombinere middagsrester og toast til en skikkelig digg middag, har vi samlet fire oppskrifter til deg her.

7. Skriv frysebok
Før inn alt som blir lagt i fryseren, samt plassering. Ta opp notatboken når mathandelen skal planlegges, og gå gjennom listen av matvarer du har i fryseren som kan kombineres med måltidene for resten av uken. Ved å markere eller streke ut frysevarer som skal brukes underveis, sørger du både for at du sparer penger, frigjør plass i fryseren samt at det blir mindre matkasting.

Noter ned hva du legger i fryseren, slik at du har bedre oversikt og mulighet for planlegging.

 

8. Lag mat på forhånd
I en travel hverdag kan det være fort gjort å velge bort de planlagte middagene for en enklere løsning, dersom tiden ikke strekker helt til. Dersom du har tid til overs i løpet av helgen, og god plass i fryseren, kan det derfor lønne seg å lage noe av maten i forkant. Kutt opp grønnsaker og frys ned, lag en form med lasagne eller bolognaise som bare trenger å puttes i ovnen, eller frys ned gryterett i porsjoner.

9. Èn råvare fordelt på flere dager
Mange bruker samme råvare i flere retter i løpet av en uke, derfor kan det være en god idé å kjøpe et større kvantum som du kan fryse ned i mindre porsjoner. Karbonade- og kjøttdeig er et eksempel på noe du kan bruke til flere middagsretter, og den kan også lønne seg å fryse ned i en frysepose slik at du får bedre plass i fryseren.

Har du fått med deg nyheten First Price Kjøttdeig med Grønnsaker , som gjør fredagstacoen litt billigere, sunnere og grønnere?

10. Sjekk nedprisingsdisken
Nedprisingsdisken er en gullgruve for matvarer som er i ferd med å gå ut på dato, for holdbarheten kan du enkelt forlenge ved å ta de hjem i egen fryser.  Å handle fra nedprisingsdisken sparer ikke bare lommeboken, men også miljøet. Hvis du vil vite når nedprisingsdisken som regel er på sitt beste, kan du få butikksjefens beste tips her.