Grønnfargen forplikter

Derfor trenger vi både biehus og humlekasse

Et innbydende biehus klart til å huse nye bier

Mens KIWI bygger humlekasser og planter blomstereng, deler Sunniva Juice ut biehus. Hva er egentlig forskjellen?

Det går mot sommer flere steder i landet, selv om det kanskje ikke føles sånn ut. Rundt oss begynner det å suse og dure så smått i busker og blomsterbed. Dette er starten på et myldrende insektliv som er livsviktig for oss og for kloden.

Det er flere ting hver og en av oss kan gjøre for å bidra til å øke bestanden, og sikre at humlene går en lysere fremtid i møte. I KIWI har vi startet opp med litt forskjellige tiltak, blant annet å så blomstereng og bygge humlekasser på taket av flere av våre miljøbutikker. I tillegg bidrar vi med gode tips og triks til hvordan våre kunder kan gjøre det samme hjemme hos seg selv.

Biene er helt nødvendige for å pollinere plantene og blomstene som gir den deilige frukten Sunniva juice lages av. Sunniva bie-kampanjen er nasjonal dugnad hvor vi oppfordrer alle til å sette opp biehus, slik at biene har flest mulig steder å bo og få barn.

Ville bier er viktige for at blomster, planter, frukt og bær skal formere seg. Ja, uten bier forsvinner veldig mye av maten på kloden vår! 

Når biene setter seg på blomstene og spiser nektar, fester tusenvis av frø seg på biekroppen og blir med når bien flyr til neste blomst. Slik sikrer de bestøvning og hele 30% av maten vi spiser og drikker.

Foto: Øyvind Breyholtz
Foto: Øyvind Breyholtz

Tenk at uten biene vil ikke eple- og appelsintrær kunne lage frukt. Biene og humlene er med andre ord svært viktige for det biologiske mangfoldet, for matproduksjon og ikke minst for oss mennesker.

– ­Tine har de siste tre årene delt ut over 60 000 biehus. Etterspørselen har vært enorm og vi har ikke klart å dekke den store etterspørselen. Kundesenteret vårt har mottatt en rekke henvendelser hvor forbrukere lurer på hvor de kan få tak i populære biehusene. Dette ser vi på som et godt tegn at folk engasjerer seg og ønsker å bidra til dugnaden, sier markedsansvarlig hos Tine, Elisabeth Ullbråten.

Hva gjør egentlig bier og humler?

Villbie

Når man snakker om bier, tenker nok de aller fleste av oss på honning og honningbier, men det finnes en annen art som kalles villbie, og denne bor ikke i bikube sammen med andre bier og produserer honning. Villbiene bor alene i blomsterenger eller gamle stubber og hovedoppgaven er å pollinere og bestøve. Veldig mange plantearter er avhengig av at villbien gjør jobben sin for å kunne overleve. Villbien trives aller best i en blomstereng, men på grunn av land- og skogbruk blir dens naturlige habitat ødelagt og revet vekk. Villbiene er sårbare og på grunn av mangel på boplasser, mattilgang og yngleplasser har bestanden villbier gått ned.

Humler

Humler er også en type bie, og på lik linje med villbiene pollinerer humlene ganske mange plantearter, som er helt essensielt for det biologiske mangfoldet. De har stor effekt på økosystemene generelt – og særlig på matproduksjonen til mange dyr, deriblant oss mennesker. Uten pollinering fra villbier og humler gror for eksempel ikke epler, blåbær og tomat, men i tillegg mister vi også matvarer som kaffe og sjokolade.

De fleste av oss har også kanskje hørt at man bør bygge både det ene og det andre for at disse krabatene skal få skikkelig grobunn til å gjøre en god jobb og trives. Men hva er egentlig forskjellen på et biehus og en humlekasse?

Hva er forskjellen på biehus og humlekasse?

Et biehus, eller insektshotell, er et borettslag for insekter som lever alene, som for eksempel villbier. Vilbier er såkalte solitære bier som betyr at de bor og lever alene. I et biehus kan de leve livene sine og legge egg uforstyrret av omverdenen.

– Biene liker godt å bo i ubehandlet tre og organiske materialer. Derfor kan det være ypperlig å lage et biehus i gamle trestubber eller vedkubber du har i hagen. Det gjør du veldig enkelt ved å bore små hull i stubben eller kubben og stubben, tipser Elisabeth Ullbråten i TINE om.

En humlekasse er mer som en enebolig hvor man har en bestyrer, dronninghumlen, som bor sammen med arbeiderhumler som jobber for henne. Hennes jobb er å legge egg og arbeiderne driver med yngelpleie og sanker mat.