• TV

Visste du at regnet som falt over bøkeskogen i Larvik samtidig som filmen Titanic smeltet pikehjerter på kino, har blitt til mineralvannet du drikker i dag?

Opptil 20 år er nemlig tiden det tar for regnvannet som filtreres og renses på vei ned gjennom jordlagene å komme frem til tappestedet i Kong Olav Vs kilde.

På veien har det tatt til seg mineraler som ble dannet for flere tusen år siden, da isbreen som dekket Larvik trakk seg tilbake og en morene steg opp fra havet.

Drikker vann i stedet for brus

Det er her vi finner bøkeskogen i Larvik i dag, og Farris-kildene som er opphavet til det flasketappede mineralvannet som har vært på markedet i over 100 år.

- Nordmenn kjøper stadig mer vann på flaske, og kullsyrevann er det som øker mest. Vårt inntrykk er at flere bytter ut brus med smaksatt kullsyrevann i stedet, forteller senior brand manager Lise Dørum Reiten i Ringnes. 

Forskjellen på springvann og mineralvann 

I Norge har de aller fleste godt vann i springen hjemme, og mange er flinke til å fylle med seg vann på drikkeflaske hvis de trenger påfyll underveis. Men vet du hva som er forskjellen på vannet du tapper hjemme og det du kjøper i butikken?

Mineralvann og kildevann kommer fra underjordiske kilder som er godt beskyttet mot forurensning. Vannets egenskaper og sammensetning skal ifølge Mattilsynet ikke endres, men produsentene har muligheten til å fjerne eller tilsette kullsyre.

Mineralvann, som Farris, har et høyere innhold av mineraler enn kildevann. Mineralene er med på å gi mer smak på vannet. I tillegg vil størrelsen på boblene påvirke selve smaksopplevelsen når du drikker vann med kullsyre.

Det er en forskjell på mineralvann, kildevann og springvann.

Vannet du tapper fra springen eller kjøper på flasker som ikke er merket som mineralvann eller kildevann, er det vi kaller «alminnelig drikkevann». Dette er overflatevann fra vassdrag som renses frem til kvaliteten tilfredsstiller EUs krav til drikkevann.

Siden vi i utgangspunktet har veldig god vannkvalitet her til lands, smaker også springvannet vårt bedre enn i andre land hvor vannet må renses hardere for å få god nok kvalitet.