Et rom blir ofte glemt

Gjenvinner du plasten riktig?

På dette rommet er vi verstinger når det gjelder å kaste plast rett i søpla. Les mer hvorfor det er viktig å resirkulere plasten riktig.

Vi blir stadig flinkere til å gjenvinne plast i Norge. Når vi gjenvinner plast kan det brukes til å lage nye produkter, som igjen fører til at klimagassutslippene og energibruken minskes.

Men vi har alle minst ett rom der plastavfallet ofte går rett i søpla. Nemlig badet. 

- Vi ser at emballasjen på produkter som benyttes i bad og vaskerom fort havner i søppelkassen fremfor i plastavfallet, sier markedsansvarlig Claire Gaudsmith i Colgate-Palmolive.

De håper at gjennom å gi en liten påminnelse om viktigheten av kildesortering, vil flere forbrukere legge ned den lille ekstra innsatsen og kaste emballasjen i plastavfallet i fremtiden.

Slik resirkulerer du på badet

Sammen med Grønt Punkt Norge oppfordrer Colgate-Palmolive alle til å ha en egen pose til resirkulering i disse rommene. Kommunikasjonssjef Kari-Lill H. Ljøstad i Grønt Punkt Norge, forklarer at resirkulering på bad er en enkel sak.

PLAST: Det kan være lurt å ha en egen pose til tomme plastprodukter på badet.
PLAST: Det kan være lurt å ha en egen pose til tomme plastprodukter på badet.

- Hovedregelen for resirkulering er at emballasjen skal være helt tom for produktrester. Når du for eksempel har klemt alt du kan ut av tannkremtuben, er den klar for gjenvinning, sier hun.

Når det gjelder sjampo og balsam, gjelder samme hovedregel: Flasken skal være helt tom for produktrester. Her kan du også spare noen kroner, hvis du er litt smart.

- Vi erfarer at veldig mange setter flaskene på hodet, tømmer helt og kanskje til og med tar litt vann i flasken for å få ut en siste vask. Det er supert.

Derfor må plasten være tom

Det er flere grunner til at plastemballasjen skal være helt tom for produktrester når du resirkulerer den. Blant annet er hele kretsløpet til plast basert på betaling per vekt.

- Plast i seg selv er veldig lett, og kun litt produktrester vil fort øke vekten med 50 prosent. Om lassene blir langt tyngre, øker dette miljøbelastningen og i tillegg blir det dyrere å resirkulere, forklarer kommunikasjonssjefen i Grønt Punkt Norge. 

- Lass med særdeles tilgriset emballasje vil også kunne oppfattes som restavfall på tollstasjoner og returneres til opprinnelsesland. Dette er ikke god økonomi, verken samfunns- eller miljømessig.

Lær mer om hvordan du resirklulerer plast riktig her.