Norges mest bærekraftige dagligvarekjede

KIWI kutter ut alle sugerør og bestikk i plast

Engangsbestikk av plast og plastsugerør er snart historie i alle KIWIs 671 butikker. Fra nå av er det mer bærekraftige materialer som gjelder.

I helgen kom nyheten om at regjeringen vil forby engangsbestikk, sugerør og bomullspinner i plast neste år. KIWI var først ut og kuttet plasten i bomullspinnene allerede i 2016. Denne våren har både plastsugerør og plastbestikk gått ut av fast sortiment hos KIWI. Plastbestikket er byttet ut med skjeer, kniver og gafler i tre, og plastsugerørene med papp.

Grønnfargen forplikter

KIWI ligger dermed i forkant av EUs forbud mot engangsprodukter av plast fra og med 2021. Forbudet kommer da til å gjelde engangsbestikk, engangstallerkener, sugerør, rørepinner, bomullspinner i plast og ballongpinner. 

– I KIWI ønsker vi både å hjelpe våre kunder til å ta sunne og miljøvennlige valg, og selv bidra til et bærekraftig samfunn. Vi skal være i front på miljø, slik grønnfargen vår forplikter oss til, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy. 

I 2019 ble KIWI kåret til Norges mest bærekraftige dagligvarekjede for tredje gang.   

Både engangskniver, -gafler og -skjeer i plast erstattes nå med trebestikk i alle KIWI-butikker. Plastsugerør erstattes med papirsugerør.
Både engangskniver, -gafler og -skjeer i plast erstattes nå med trebestikk i alle KIWI-butikker. Plastsugerør erstattes med papirsugerør.

 

Ikke plast på emballasjen

Også plastemballasje og plastvinduene i eskene til de aktuelle produktene fjernes, og samlet utgjør dette et betydelig kutt i plastbruk. For skjeer, gafler og kniver vil utskifting av emballasje og produkter føre til en årlig reduksjon på nesten 45 tonn mindre plastavfall, basert på salgstallene fra 2018. For sugerørene og deres emballasje er reduksjonen på nesten 8 tonn årlig totalt i NorgesGruppen. 

Du vil likevel kunne finne både sugerør og bestikk av plast i noen KIWI-butikker en stund fremover. 

– Produktene som allerede finnes i butikkene vil bli solgt ut. Vi kaster ingenting som følge av endringen, sier KIWI-sjefen. 

Har fjernet tonnevis

Det er ikke første gang KIWI gjør en innsats for å redusere mengden plast. I 2017 satte KIWI som mål å redusere bruken av plastemballasje i frukt- og grøntavdelingen med 20 prosent i 2020. Det utgjør en reduksjon på 200 tonn plast årlig. KIWI er foran skjema og når målet allerede i sommer. 

I 2019 har også KIWI kuttet plastvinduet på brødposen, og med det fjernet 48 tonn plast årlig fra brødavdelingen. Det er heller ikke mikroplast i noen av produktene som selges i våre butikker.