Er du flink til å utnytte det du har i kjøleskapet og kjøkkenskuffene, eller havner mye av maten i søpla?
Hvert år kaster vi 217 tonn mat. Det tilsvarer ca. 42,1 kg i gjennomsnitt for hver og en av oss.
For å gjøre det hele mer billedlig betyr det at vi kaster hver 8. handlepose med mat som vi kjøper. Det er en klar forbedring fra 2014, da hver 5. pose gikk i søpla – men det er fortsatt rom for forbedringer.
God råd og dårlig tid
Kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder, forteller at det særlig er unge voksne og småbarnsforeldre som kaster mest mat.
– Og jo mer penger og utdannelse vi får, jo mer kaster vi. God råd og dårlig tid er ingen god kombinasjon, påpeker Schrøder.
Dette kaster vi mest av:
- måltidsrester fra gryter og tallerkener (30,9 %)
- frukt og grønt (26,8 %)
- brød
- ferske kjøtt- og fiskevarer
- meieriprodukter
– Bruk restene
Schrøder mener årsaken til at vi kaster så mye mat er at vi både kjøper og lager for mye, og ikke er flinke nok til å utnytte restene. Her har vi alle en jobb å gjøre!
– Det handler om å bruke den bløte tomaten, som ikke er så fristende til salaten, i en tomatsaus, eller ha den brune bananen i smoothien, sier hun.
Kaster mindre mat enn før
Men det går i riktig retning. Siden 2011 har Matvett gjennom ForMat-prosjektet jobbet med å informere og inspirere til mindre matkasting. Det har gitt resultater.
– De fleste matvarer har nå fått holdbarhetsmerkingen «best før», som gjør at forbrukerne i større grad kan bruke sansene for å sjekke om maten fremdeles er bra. I tillegg har mange dagligvarekjeder begynt å selge varer med kort holdbarhet til reduserte priser og markedsfører dette. De tar også mer høyde for mindre husholdninger ved å selge småbrød til samme kilopris som store, forteller Schrøder.
Orden og oversikt
Målet må være at det enorme berget med mat som fortsatt havner i søpla stadig blir mindre. Og hvis vi starter med å lage gode rutiner for vår egen husholdning vil det være et godt utgangspunkt for veien videre.
– Legg en handleliste på benken så du vet hva du mangler før du begynner å planlegge ukens innkjøp og meny. Hold orden i matskapene så du vet hva du har og hva som bør spises først, innfør restetorsdag og ikke lag mer mat enn du spiser, anbefaler Schrøder.