Slik kan du enkelt lage et fristende spekefat

Det er lange tradisjoner for å spise spekemat i sommerhalvåret her til lands. Men hvor mye spekemat bør du beregne per person? Og hva slags tilbehør passer best? Her får du tipsene du trenger!

Spekemat smaker godt hele året, men for mange er dette mat de forbinder med sol og litt varmere dager. Og det er ikke så rart. Spekemat er perfekt å ty til enten du vil ha en rask middag, snacks til gjestene, eller et lettvint og godt innslag på koldtbordet i mai. Spekematen egner seg også godt i piknikkurven, da den tåler litt varme uten å bli dårlig. Med noen pakker spekeskinke, fenalår og spekepølse liggende i kjøleskapet, har du det du trenger på 1-2-3.

Hvor mye spekemat per person? 

Du er ikke alene hvis du syns det er vanskelig å vite hvor mye spekemat du skal beregne per person. Dette kommer naturlig nok litt an på tilbehøret. Hvis du setter sammen et spekefat med tilbehør som eggerøre, potetsalat, brød og rundstykker, kan du kanskje ikke regne med at det forsvinner like mye spekemat fra fatet som hvis du serverer spekematen med lettere tilbehør som flatbrød og rømme. Et godt tips er å beregne omtrent 130 gram spekemat til hver hvis du har en del tilbehør og rundt 150 gram per person hvis du velger lett tilbehør.

Slik anretter du ditt eget spekefat med masse godt tilbehør:

 

Sunnere varianter 

Det finnes mange varianter spekeskinke å velge mellom, og de siste årene har det også kommet flere alternativer for deg som ønsker litt sunnere varianter med mindre salt og mettet fett. Disse kan være gode valg hvis du vil ha spekeskinke på brødskiva til hverdags.

For selv om vi tradisjonelt har vært vant til relativt salte spekeskinker i Norge sammenlignet med lenger sør i Europa, jobbes det på Stranda hele tiden med å optimalisere saltbalansen.

– Målet er å bruke minst mulig salt, samtidig som vi tar vare på norske tradisjoner. Over tid har vi redusert saltnivået i Strandaskinke samtidig som vi har lansert produkter med et generelt lavere saltinnhold, sier Mirjam Hamstad hos Grilstad.

I tillegg til helsefordelene med lavere saltinnhold, fremhever lite salt de gode modningssmakene.

Grilstad Lev litt lettere er et godt alternativ for alle som vil lage et litt sunnere spekefat.

Lagret eller vellagret

I dag lages spekeskinkene på Stranda i moderne klimarom, der temperatur og luftfuktighet styres for å skape best mulig resultat. Tidligere ble spekeskinker laget i tradisjonelle, norske stabbur, gjerne i forbindelse med griseslakt til jul.

– Da var spekeskinken klar til å nytes når solen endelig tittet frem igjen og lysere dager ventet. Hadde de ekstra god tid, ble skinkene hengende til neste sommer, og fikk de aller beste skinkene som i dag kalles vellagrede skinker, sier Hamstad. 

I moderne produksjon brukes betegnelsen «vellagret» om skinker som har minst seks måneder lagringstid og «ekstra vellagret» om skinker som har ni måneder eller lengre modningstid.

Dette er forskjellen på de ulike typene Grilstad-produkter som du finner i din lokale KIWI-butikk:

Strandaskinke original.png

Strandaskinke

Strandaskinke er Norges suverent mest spiste spekeskinke. Denne spekeskinken lages av den mest kjøttfulle delen av skinken, og den er saltet etter norsk tradisjon og modnet med svoren på. Svoren fjernes før den blir skåret i skiver og pakket, men på de fleste skiver er det fortsatt en liten fettkant for å gi den gode smaken. Strandaskinke har mild røyksmak og er lagret i seks måneder.

Strandaskinge_renskåret.png

Renskåret Strandaskinke

Hvis du foretrekker spekeskinke uten fettkant, finnes det nå en egen variant av Strandaskinke der det ytre fettet er skåret bort. Dette fettet har vært med på å gi god smak underveis i produksjonen, men fjernes før skinken blir skåret i skiver. Også denne varianten er lagret i seks måneder, og du finner den både i 120 gram og 70 gram i KIWI. 

Lev Litt Lettere Spekeskinke.png

Grilstad Lev Litt Lettere Spekeskinke

Lev Litt Lettere Spekeskinke er rik på protein, men har lavere innhold av fett og salt enn sammenlignbare produkter. Spekeskinken er renskåret i tynne, smakfulle skiver og har en mild og mør smak som egner seg både som pålegg og kos. Den passer også godt som ingrediens i mange matretter. 

Spekeskinke XL.png

Spekeskinke XL

Planlegger du fest med mange gjester? Da er denne XL-pakken med spekeskinke fra Grilstad midt i blinken. Samme gode smaken, i en større innpakning. 

Strandamør.png

Strandamør Snacks

Her brukes kjøtt av får, svinehjerte, norsk storfehjerte, svinekjøtt og norsk storfekjøtt, og med en helt spesiell krydderblanding får dette pålegget en fantastisk smak du vil bite deg i merke. Strandamør Snacks er like godt på brødskiva, enten alene eller sammen med litt ost eller majones, som den er på koldtbord eller som snacks på lørdagskvelden.

Fenalår.png

Stranda Fenalår

Fenalår er noe av det norskeste vi har innen det norske kjøkken. Stranda Fenalår er et naturlig smakfullt fenalår i skiver. Det er saltet og tørket etter god, norsk tradisjon.

Stranda spekeskinke.png

Stranda Spekeskinke

Her får du klassiskeren i stor pakke. Denne pakken passer perfekt til koldtbordet eller frokosten med storfamilien. Skinken har litt mer røyksmak enn Strandaskinke, og er lagret i minst 3 måneder.