Reduser matsvinn

Slik unngår du mugg på gulosten

Gulost fra Norvegia

Riktig innpakning er viktig hvis du vil unngå mugg på gulosten. Er uhellet ute, er det likevel ingen grunn til å kaste hele ostebiten.

Noen ganger kan osten ligge i kjøleskapet i ukevis uten at det blir mugg på den, mens det andre ganger tar kortere tid før det oppstår små, hvite eller grønne flekker. Dette har lite med kvaliteten på osten å gjøre. Hvordan du håndterer den og pakker den inn kan imidlertid ha betydning for hvor lenge osten holder seg fin.

Hvitt belegg

Ost som ligger lenge i kjøleskapet kan ofte få et hvitt belegg. Dette er ikke mugg, men aminosyre fra nedbrytingen i osten. Dette er helt ufarlig og kan skjæres bort med en ostehøvel. 

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan man unngår mugg, men det kan hjelpe å lufte osten innimellom slik at den ikke blir liggende fuktig i plast. Det er også smart å bytte plasten rundt osten når den er fuktig. Her får du fire tips til hvordan osten kan holde seg lengre i kjøleskapet.

1. Bruk matpapir

Pakk osten inn i matpapir før du legger den i en plastpose eller boks. Da vil papiret absorbere noe av fuktigheten, og osten vil oppleves friskere. Med riktig innpakning holder som regel hvite, faste oster seg i månedsvis i kjøleskapet.

Unnga-mugg-ost2.jpg
Pakk inn osten i matpapir før du legger den i en plastpose eller boks i kjøleskapet.

2. Boks med rist

Å unngå kondens er første bud hvis du vil unngå mugg på osten. Når vi flytter osten fra romtemperatur til kjøleskap, kan det oppstå kondens på grunn av temperaturendringen. Da er det viktig med lufting slik at dette vannet kommer ut. En helt tett pose eller boks bør derfor ikke være førstevalget når det gjelder oppbevaring av ost.  

Det finnes imidlertid gode oppbevaringsbokser for ost med en liten rist i bunn, som løfter osten fra underlaget. Ved å bruke en slik boks kan du unngå eller i alle fall forsinke utviklingen av mugg.

Unnga-mugg-ost.jpg
En helt tett pose eller boks bør ikke være førstevalget når det gjelder oppbevaring av ost.

3. Unngå mugg fra fingrene

Noe annet som kan forsinke mugningen er å unngå unødvendig kontakt mellom osten og hendene dine. Det å ta mye på osten kan føre til at det oppstå mugg raskere. Hendene våre er ikke sterile, og vi går alle rundt med både bakterier og mugg på fingrene våre, som overføres du til osten når du tar på den.

Når du berører osten, kan du også risikere å spre muggen du ikke ser ennå videre utover osten, slik at den utvikler seg raskere. 

4. Skjær bort muggen

Skulle det likevel utvikle seg mugg på gulosten, er det greit å vite at du ikke trenger å kaste hele ostestykket. Muggen ost inneholder giftstoffer og allergener og skal derfor ikke spises, men du kan bruke resten av osten hvis du skjærer bort muggen. Vær imidlertid klar over at du må skjære bort ganske mye; minst én og en halv centimeter på alle sider av muggflekkene.

Husk å bruke kniv og ikke ostehøvel når du gjør dette. Bruker du høvel risikerer du at du drar muggsporene utover og sprer muggen utover osten.