Derfor er melk en viktig del av et sunt kosthold

Meieriprodukter er en viktig kilde til flere næringsstoffer som det finnes lite av i andre matvarer. Det er anbefalt at man skal innta tre enheter med meieriprodukter hver dag, for eksempel mager melk, ost og yoghurt, understreker klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør.

Det hersker forvirring i Norge om hvorvidt melk og yoghurt er sunt eller ei, ifølge en undersøkelse Norstat har gjort for KIWI. 30 prosent tror melk er usunt, og kun én av fem tror yoghurt er svært sunt.

– Det er bekymringsfullt at så mange tror det, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Bærum Sykehus, Vestre Viken.

– Melk er en særlig viktig kilde til kalsium og jod, som det finnes lite av i andre matvarer, samt proteiner og B-vitaminer.

Rapporten «Risiko for jodmangel i Norge» fra Nasjonalt råd for ernæring viser at inntaket av meieriprodukter blant nordmenn har gått ned med 25 prosent de siste 17 årene, og Sundfør virker ikke kjempeoverrasket over at melk og yoghurt blir sett på som usunt av mange.

– Mat har blitt mote. Trendpersoner uten noen form for ernæringsutdanning gir kostholdsråd, og forståelig nok synes mange det er vanskelig å skille mellom disse mytene og forskningsbasert kunnskap. Vi må være mer kritiske til kostholdsråd. Dette handler om din kropp og din helse, sier ernæringsfysiologen lettere oppgitt.

Ingen grunn til å unngå melk eller yoghurt – snarere tvert imot!

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er bekymret over at mange nordmenn tror at melk og yoghurt er usunt.

Sundfør finner ingen gode grunner til å ekskludere verken melk eller yoghurt fra kostholdet, med mindre man ikke tåler det.

– Dersom du forsøker å gå ned i vekt kan det være lurt å «spise melken» i form av produkter som yoghurt, kesam og cottage cheese, siden studier tyder på at kalorier fra drikke gir noe mindre metthetsfølelse sammenlignet med det vi spiser, legger Tine til.

Mange tror at det kun er barn og unge som er i vekst som trenger kalsium for å bygge skjelettet, men sannheten er at cellene i skjelettet er i en stadig vedlikeholdsprosess. Vi trenger derfor kalsium hele livet gjennom. Behovet for kalsium er riktig nok ekstra høyt i tenårene når skjelettet vokser raskt, samt for gravide og ammende. Det er anbefalt at man skal innta tre enheter med meieriprodukter hver dag, for eksempel et glass mager melk til frokost, ost til en brødskive og en yoghurt.

– Hvis man ekskluderer meieriprodukter fullstendig fra kostholdet, vil jeg anbefale kalsiumtilskudd eller melkeerstatninger som soya-, havre- og mandeldrikk hvor det står at melken er «tilsatt kalsium», sier ernæringsfysiologen.

Viktig kilde til jod

Melk og hvit saltvannsfisk er hovedkildene til jod.  Oppsiktsvekkende resultater fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen i 2020 viser at en stor andel av norske gravide (om lag en av fire) har et bekymringsverdig lavt inntak av jod. Dette er urovekkende fordi det er spesielt viktig for gravide å ha gode jodverdier.

– Studier har vist at mild og moderat jodmangel i svangerskapet kan føre til både fysiske og kognitive utviklingsskader hos barna, og noen studier har vist at jodmangel over tid kan føre til en reduksjon i intelligens. I utlandet tilsettes jod i flere ulike produkter, men i Norge er det kun noen typer salt som berikes med en veldig liten – nesten ubetydelig mengde jod – siden vi i Norge historisk sett har vært flinke til å innta meieriprodukter, sier Sundfør. I tillegg til melk og yoghurt er også hvit saltvannsfisk en god kilde til jod.

– Men nå som inntaket av melk dessverre har gått ned, er det mange som har urovekkende lavt jodinntak. Dersom du spiser lite meieriprodukter, bør du vurdere å ta tilskudd av jod. Dette er spesielt viktig ved graviditet.

– Yoghurt er sunt

I Norstat-undersøkelsen tror kun 22 prosent at yoghurt er «svært sunt».

– Jeg vil påstå at yoghurt naturell er svært sunn, mens all annen yoghurt er sunn. I yoghurt er det melkesyrebakterier som gir positive effekter i magen og tarmen. Det gjelder å velge yoghurt med lite sukker, gjerne de som er nøkkelhullsmerket, sier Sundfør.

Er du ikke så glad i melk? Prøv denne sunnere milkshaken laget med Tine lettmelk med sjokoladesmak:

Ingredienser

  • 2 dl Tine lettmelk med sjokolade
  • 2 frosne bananer
  • 1 ss peanøttsmør

Slik gjør du det

  1. Kjør alle ingrediensene i en blender eller stavmikser
  2. Server gjerne med jordbær, peanøtter og revet mørk sjokolade