Sammen mot salt

KIWI fortsetter å kutte saltinnholdet

Foto: Bon Appetit/Scanpix

I 2014 fjernet KIWI alt tilsatt salt fra kjøttdeig, karbonadedeig og kyllingkjøttdeig. Vi fortsetter å jobbe for å tilby folket flere produkter med mindre salt.

Publisert: 17.06.16
Sist oppdatert: 07.06.22

Sammen med resten av NorgesGruppen jobber vi kontinuerlig med å kutte saltinnholdet i egne merkevarer. I Norgesmesterskapet med kjøttprodukter har flere produkter i merkevaren 'Folkets' mottatt gull og positiv omtale for lavt saltinnhold.

Produktene som mottok gull har vesentlig høyere kjøttinnhold og mindre salt enn tilsvarende produkter på markedet. De er også fri for allergener.

Dette har vi gjort hittil:

Kjøttprodukter er én av matvaregruppene som bidrar med mest salt. Mellom 17 og 24 prosent av det totale saltinntaket i befolkningen kommer herfra. Da KIWI fjernet tilsatt salt i alle kjøttdeiger i 2014, solgte vi over 12 millioner pakker i året. Disse inneholdt til sammen 40 000 kilo salt.

- Vi var spente på om saltreduksjonen ville føre til en nedgang i salget, men slik har det ikke blitt. Både salg og etterspørsel har gått opp som følge av tiltaket. Folket ønsker tydeligvis mindre salt, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Hvordan skal saltet reduseres?

I 2015 ble Saltpartnerskapet etablert. Det er et partnerskap som foregikk i 2015-2018, mellom blant annet norske helsemyndigheter og matvarebransjen der man samarbeider om å redusere saltinnholdet i matvarer. Målet var å redusere befolkningens saltinntak med 15 prosent innen 2018.

Sammen utviklet vi et saltreduksjonsmål for rundt 100 ulike matvarekategorier.

Hvorfor skal vi spise mindre salt?

- Salt er en kjent risikofaktor for høyt blodtrykk. Det igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag, forteller helsefagsjef i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Helle Grøttum.

Over 30 prosent av befolkningen har ifølge helsenorge.no høyt blodtrykk og økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom. Salt øker dessuten risikoen for kreft i magesekken, og i tykk- og endetarmen.

I dag får en gjennomsnittlig nordmann i seg dobbelt så mye salt som det anbefalte inntaket på 5 gram per dag.

Derfor må saltmengden reduseres

- Salt er en kjent risikofaktor for høyt blodtrykk. Det igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag, forteller helsefagsjef i LHL, Helle Grøttum. Derfor vil det ha store helsemessige fordeler hvis vi klarer å redusere saltinntaket i befolkningen.

- Dette må skje gjennom holdningsendringer og en reduksjon av saltinnhold i flere ledd, sier Grøttum og viser til Finland hvor de har klart å redusere befolkningens saltinntak med 40 prosent fra 1977-2007. Her hjemme har myndighetene prøvd å få med seg matvareindustrien i et forpliktende samarbeid som kan jobbe for å redusere nordmenns inntak av salt. LHL er en del av dette saltpartnerskapet og har i tillegg utarbeidet sin egen saltpolicy.

- Vi mener at industrien gradvis bør redusere saltinnholdet i matvarene og ønsker også at produktene skal ha en tydeligere merking av saltinnhold, sier Grøttum. Hun minner også om at det er viktig å ha en bevisst holdning til hvor mye salt det er i maten man serverer til barn, og ikke venne barna til for mye salt.