Frukt og grønt

Spis hele regnbuen av frukt og grønt

Det trenger ikke å være vanskelig å spise sunt. Begynn bare med å spise mer frukt og grønt, så er du godt i gang.

Publisert: 21.12.15
Sist oppdatert: 07.06.22

Målet er fem porsjoner frukt og grønt hver dag, men hvor stor er egentlig en porsjon? Enkelt sagt tilsvarer det en liten bolle salat, en stor gulrot, en god håndfull bær eller en middels stor frukt. Totalt bør du få i deg minimum 500 gram, gjerne mer.

Kan hjelpe til å forebygge mot kreft

Det er ikke uten grunn at helsemyndighetene anbefaler oss å spise mer frukt og grønt. Frukt, bær og grønnsaker er faktisk naturens egen vidundermedisin. De er stappfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter som gir overskudd og styrker immunforsvaret. De er også med på å beskytte oss mot våre vanligste livsstilssykdommer, hjerte og karsykdom, kreft og diabetes type 2.

Fråts i frukt og grønt

Det er fortsatt noe usikkerhet knyttet til hvilke enkeltfaktorer i frukt, bær og grønt som gir de beskyttende effektene i forhold til utviklingen av livsstilssykdommer. Det er derfor viktig å sørge for å ha et variert inntak. Det foreligger imidlertid veldig god dokumentasjon når det gjelder de positive helseeffektene av det å fråtse i frukt og grønt.

Piller er ikke like bra

Studier viser for øvrig at kosttilskudd ikke har gitt tilsvarende positive helseeffekter som et høyt inntak av frukt og grønt. Du kan derfor ikke bare bytte ut frukt og grønnsaker med en pille eller to.
Sett deg heller som mål at du skal spise alle regnbuens farger hver eneste dag. Ved å gjøre det, sikrer du deg inntak av ulike, aktive plantestoffer.

Husk at også frosne grønnsaker, bær og frukt inngår i de fem om dagen.

Økt jernopptak

I tillegg til at frukt og grønnsaker inneholder mye bra i seg selv, bidrar de også til at du får utnyttet næringsstoffer fra andre matvarer enda bedre. Frukt og grønt inneholder nemlig mye C-vitamin, og dette vitaminet bidrar til et økt jernopptak fra kornprodukter i kosten.

Minst like bra varmt

Det å varmebehandle grønnsakene er heller ingen ulempe. Norske forskere har undersøkt innholdet av antioksidanter i grønnsaker som gulrot, spinat, sopp, asparges, brokkoli, kål, rødkål, rød og grønn paprika og tomater, og resultatene viste at innholdet av antioksidanter faktisk økte ved koking, dampkoking og oppvarming i mikrobølgeovn.

Husk også at frosne grønnsaker, bær og frukt inngår i de fem om dagen.

Ikke tell med poteten

Dette gjør derimot ikke poteter og belgfrukter, som linser, bønner og kikerter. Dette betyr imidlertid ikke at disse matvaren ikke er sunne. 

Poteter og belgfrukter har et høyt innhold av både fiber og mineraler og anbefales også som en del av et sunt kosthold.