KIWIs kjøttdeig-kutt har spart kundene for saltlake verdt 344 millioner kroner

Kjøper du kjøttdeig hos KIWI, slipper du å betale for tilsatt salt og vann – du betaler kun for kjøttvekta. Det er bra for både lommeboka og for folkehelsa.

Visste du at omtrent en femtedel av befolkningens totale saltkonsum kommer fra kjøttprodukter? Og at vi i snitt spiser dobbelt så mye salt som helsemyndighetene anbefaler? Det finnes mange gode grunner til å kutte, og det har vi i KIWI gjort.

I 2014 fjernet vi derfor alt tilsatt salt fra kjøttdeig, karbonadedeig og kyllingkjøttdeig. Den gangen solgte vi over tolv millioner pakker i året med til sammen 40 000 kilo salt. I årene som har gått, har vi totalt erstattet 2,9 millioner liter vann og 581 000 kilo salt med kjøtt. Dermed har vi solgt 3 484 000 kilo mer kjøtt på disse årene enn vi ville gjort dersom vi ikke hadde fjernet unødvendig salt og vann i produktet.

– Hadde vi ikke endret det, hadde vi fra 2015 og til i dag solgt saltlake for 344 millioner kroner. Kundene våre har heldigvis fått kjøtt for pengene i stedet, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy i butikk
KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

18 000 dusjer

Det er snakk om betydelige kutt, men det er så store tall at det kan være vanskelig å se for seg hvor mye det faktisk er. Til sammenligning:

 

581 tonn salt
er det årlige saltforbruket til omtrent 381 000 nordmenn

2,9 millioner liter vann
er like mye som omtrent 69 000 voksne mennesker har i kroppen

2,9 millioner liter vann
holder til over 18 000 dusjer (på ca. 10 minutter)

3 484 000 kilo kjøtt
tilsvarer 8,7 millioner 400 grams kjøttdeigpakker

3 484 000 kilo kjøtt
er like mye kjøtt som i 19,3 millioner Big Juicy-burgere – tre og en halv burger til hver eneste innbygger i Norge

 

La oss se det på en annen måte: En familie på fire kjøper en kjøttdeigpakke i uka, altså 400 gram. Om kjøttdeigen hadde vært tilsatt én prosent salt, kunne du faktisk fylt en halv kjøttdeigpakke med rent salt – og betalt for det i tillegg.

Sunt saltkutt

helsenorge.no kan vi lese at salt er en kjent risikofaktor for høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag. Salt øker også risikoen for kreft i magesekken, og i tykk- og endetarmen.

En gjennomsnittlig nordmann i seg dobbelt så mye salt som det anbefalte inntaket på 5 gram per dag. Gjennom intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, samarbeider Norske helsemyndigheter og matvarebransjen om å redusere saltinnholdet i matvarer. Målet var opprinnelig å redusere befolkningens saltinntak med 15 prosent innen 2018. Avtalen er senere oppdatert, og nå er målet å redusere saltinntaket til 7 gram per dag innen 2025.

Vi i KIWI skal gjøre vårt for å få det til.

– Det at alle deigene vi selger i KIWI er uten tilsatt salt og vann, er både sunt for helsa og for KIWI-kundenes lommebøker. Pakkeprisen på våre produktet er minst like lav som hos våre konkurrenter, men hos oss slipper du å betale for salt og vann. Du får altså mye mer kjøtt for pengene, sier KIWI-sjefen.