Samfunnsansvar

– Føler meg privilegert som får hjelpe

Gratis mat fra KIWI Barcode gjør det mulig for Kirkens Bymisjon å servere god og variert lunsj til arbeiderne i sykkelverkstedet PAAHJUL hver dag. For butikksjef Anders Boström er det viktig å få bidra i nærmiljøet.

Bordet på det lille kjøkkenet til sykkelverkstedet PAAHJUL er fullt av brød, pålegg, yoghurt, melk og juice, og stemningen rundt bordet er god. Lunsjpausen er en viktig del av dagen både for de som jobber på verkstedet til Kirkens Bymisjon og for de fire som er der på arbeidstrening.

– Mat er viktig når man skal samles til et felles måltid, og derfor er det flott at KIWI Barcode bidrar med så mye god mat og drikke, sier daglig leder Ian Luck.

Virksomheten er heleid av Kirkens Bymisjon og er et samarbeid mellom dem og HitecVision. 

Et viktig bidrag

KIWI jobber hardt for å redusere matsvinn, og har som mål å halvere matsvinnet innen 2025. Samarbeidet med Kirkens Bymisjon strekker seg tilbake til 2004. I fjor ble samarbeidet relansert.

Bakgrunnen var at KIWI, etter ønske fra kundene, hadde begynt med nedprising av varer med kort holdbarhet, og derfor var det færre varer igjen til Kirkens Bymisjon. 30 butikker ble plukket ut, og disse prioriterer å donere overskuddsmaten til Kirkens Bymisjon fremfor å selge dem til halv pris. Disse butikkene bidrar til at Kirkens Bymisjon kan servere tusenvis av måltider hvert år. Totalt donerer KIWI mat til veldedige organisasjoner for flere millioner kroner årlig, og det blir stadig flere butikker med på avtalen.

Varer som er i ferd med å gå ut på dato blir hentet i butikken og servert på Kirkens Bymisjons kaféer, møtesteder og aktivitetstilbud. Det er snart to år siden KIWI Barcode startet samarbeidet med sykkelverkstedet til Kirkens Bymisjon, og også butikksjef Anders Boström setter pris på dette.

– Hver dag er det mat som snart går ut på dato i butikken. Det er jo ikke noe galt med maten, og da er det flott at vi kan gi den til noen som trenger det, sier han.

Hver ukedag pakker han en kasse med mat og drikke til PAAHJUL, og siden det varierer hva som nærmer seg utløpsdato, varierer det også hva som finnes i kassen.

– Jeg føler meg privilegert som får muligheten til å bidra i nærmiljøet på denne måten, og det til folk som vi treffer nesten hver dag som kunder eller i nærmiljøet. For KIWI er det viktig å redusere matsvinn, så dette er en ordning som er positiv for begge parter, sier han.

KIWI jobber hardt for å redusere matsvinn, og har som mål å halvere matsvinnet innen 2025. Vi er på god vei, og har redusert eget matsvinn med over 40% sammenlignet med 2015. Samarbeidet med Kirkens Bymisjon strekker seg tilbake til 2004. I fjor ble samarbeidet relansert.

Også KIWI Munkegata i Trondheim samarbeider med Kirkens Bymisjon. Hver dag kommer det to frivillige og henter fulle bæreposer med mat som snart går ut på dato, og denne tilberedes til frokost og middag til vanskeligstilte i byen. 

God arbeidstrening

PAAHJUL er et profesjonelt sykkelverksted som gir arbeidstrening til personer med med tidligere rusavhengighet.

– De som kommer hit er ferdige med behandlingen, og det er gjerne behandlingsstedet eller NAV som tar kontakt med oss for å høre om vedkommende kan få sin arbeidstrening her. De tre kravene vi stiller er at personen har tatt avstand fra rus, at han eller hun har avklart bosituasjon og at NAV er koblet inn, sier Luck.

Det er til en hver tid plass til seks personer i arbeidstrening i sykkelverkstedet. I dag er det tre personer i arbeidstrening og siden oppstarten i 2016 har 14 personer vært på tiltak der.

– Av disse er fire ute i lønnet arbeid i dag og fire er anbefalt å søke varig ufør. De egner seg til og vil gjerne jobbe med frivillig arbeid, men av diverse årsaker passer de ikke i en vanlig jobb, sier han.  

Også sosial trening

Dagene på sykkelverkstedet er travle. Både pendlere og de som bor i området har lagt merke til den lille virksomheten og arbeidet de gjør.

– Selv har jeg kjøpt en brukt sykkel av PAAHJUL, og jeg ser at de gjør en veldig god jobb, sier butikksjef Boström og slår seg ned ved lunsjbordet sammen med de andre.

Etter en travel økt på formiddagen er det godt med en pust i bakken, og det er heller ikke bare arbeidsevnen som må trenes opp etter en lengre periode utenfor arbeidslivet.

– Arbeidstreningen består av mye mer enn å fikse sykler. Det er stort sett en person i arbeidstrening her som går bort til KIWI og henter maten, for både dette og det å spise sammen er viktig sosial trening som er nødvendig hvis man skal bli klar for ordinært arbeidsliv, sier Luck. 

Fast fredagsmeny

Det som er igjen av pålegg, brød og drikke ryddes inn i skap og kjøleskap, og gutta hos PAAHJUL gjør seg klare til en ny økt i verkstedet. Boström haster tilbake til sin travle butikk, men vet at han ser en av dem igjen i morgen.

Hva som da blir å finne på lunsjbordet kommer an på hva han finner i hyllene i butikken, for den eneste dagen med fast meny er ifølge Luck fredag.

– Hos oss har vi innført karbonadefredag så da drar vi alltid og kjøper karbonader uavhengig av hva de har til oss på KIWI. Det er jo mange som har fast pølsedag på jobben på fredager, men her ble vi enige om at karbonader var det rette for oss, sier han.