UNICEF og KIWI jobber for verdig menstruasjon for alle

Skam og mangel på nødvendige sanitærprodukter preger skolehverdagen til Hadikha (18) og millioner av andre. Det vil UNICEF og KIWI gjøre noe med.

Publisert: 01.03.22
Sist oppdatert: 24.02.23

Millioner av jenter, kvinner, transkjønnede og ikke-binære personer verden over kan av ulike grunner ikke håndtere menstruasjonen sin på en verdig måte. Alt fra det som kalles mensfattigdom, hvor man ikke har råd til nødvendige sanitærprodukter knyttet til menstruasjon, til mensskam, der man på grunn av kulturelle og sosiale normer for eksempel blir forvist til å sove ute når man menstruerer.

18 år gamle Hadikha er en av dem som har kjent problematikken på kroppen. Hennes store drøm er å bli sykepleier, men mangel på bind og tamponger har gjort at hun har måtte være hjemme fra skolen flere dager i måneden. Ifølge UNICEF er mangel på nødvendig menstruasjonsprodukter en avgjørende faktor for om man dropper ut av skolen eller ikke.

18 år gamle Hadikha.
18 år gamle Hadikha er en av dem som har kjent problematikken på kroppen. Foto: ©UNICEF/UN0122320

– Før kjøpte bestemoren min bind til meg, men som oftest hadde jeg det ikke fordi vi ikke hadde råd, forteller hun.

Verdig menstruasjon

Hadikha har tilbrakt livet på flukt fra Den sentralafrikanske republikken, men bor nå i Tsjad sammen med bestemoren sin. Hun forteller at bestemoren har gjort det hun kan for at Hadikha skal få nødvendige sanitærprodukter, men at produktene er dyre, og derfor har mat og husly måttet komme først. 

Andre kvinner UNICEF har snakket med forteller at de ikke visste hva mensen var før de selv fikk det, og derfor trodde de var døende da de begynte å blø. I noen kulturer tror man dessuten at dersom man er i kontakt med en menstruerende person, kan man selv dø. Slik misinformasjon, og mangel på nødvendige, og ofte dyre produkter, er eksempler på ting som kan føre til både fysiske og psykiske problemer som holder menstruerende utenfor samfunnet. 

Unicef_600x300.png

UNICEFs pågående kampanje skal kjempe for en verdig menstruasjon for alle. Det gjør de ved å jobbe for å sikre skoler tilgang på rennende vann og rene og sikre toaletter, tilgang på bind og tamponger, samt god informasjon om menstruasjon som kan svekke skadelige myter og tabuer.

I Hadikhas tilfelle kom hjelpen i form av en verdighetspakke, som inneholder blant annet vaskbare bind. Det gjør at Hadikha kan gå på skolen, også de dagene i måneden hun har menstruasjon.

KIWIs kunder bidrar

Vil du bidra til å sikre skolegangen til flere jenter kan du gi din støtte ved å vippse et valgfritt beløp UNICEF her. I tillegg kan du som Trumf-kunde donere din Trumf-bonus til UNICEFs arbeid her. Donerer du 55 kroner tilsvarer det fem vaskbare bind, noe som er nok til at én person slipper å miste en eneste skoledag et helt år.

KIWI har lenge engasjert seg i menstruerende sin rett til en trygg menstruasjon, og har i hele 11 år hatt en avtale som gir KIWIs kunder hvert fjerde bind, tampong og truseinnlegg gratis. Avtalen er nå blitt enda bedre, og gir nå hver andre pakke gratis.

Og arbeidet fortsetter. I 2022 satte KIWI i gang initiativet Skolekravet, som jobber for at alle norske skoler og studiesteder skal tilby gratis bind og tamponger. Vi er også stolt signaturpartner av UNICEFs kampanje, og støtter deres arbeid ved å gi ett vaskbart bind per donasjon på vegne av de 10 000 første som donerer til UNICEFs arbeid for verdig menstruasjon.