120 KIWI-butikker er nå selvforsynte med strøm

Onsdag 9. november ble vannkraftturbinen på Hensfoss på Ringerike endelig sveivet i gang etter tre år med oppgraderinger. Med KIWIs økonomiske bidrag er kraftverket fra 1946 klar for minst 30 nye år med ren, fornybar kraftproduksjon årlig tilsvarende 120 KIWI-butikkers forbruk.

Publisert: 10.11.22
Oppdatert: 04.12.23

Vi i KIWI ønsker å bidra til at det produseres ny fornybar strøm. Det at vi nå har reddet turbinen på Hensfoss, er en viktig del av vårt arbeid for å bli klimanøytral. Ved å redde Glitre Energis utslitte kraftturbin bidrar vi til å produsere den billigste, mest miljø- og klimavennlige strømmen. Det vil si at våre 120 KIWI-butikker i Asker, Bærum og Buskerud er selvforsynte med strøm. Og det helt uten nye inngrep i naturen.

En vannkraftturbin i KIWI-grønne farger spilte nemlig hovedrollen da Hensfoss kraftverk på Ringerike endelig skulle begynne å produsere fornybar energi igjen – tre år etter at finansieringen fra KIWI kom på plass, og oppgraderingsarbeidet av den utslitte turbinen startet. Turbinen ble onsdag 09. november 2022 satt i gang til stor applaus fra de oppmøtte.

– Dette er en merkedag og en milepæl for oss i KIWI. Det viser hva vi står for, og hvilke ambisjoner vi har. Og så er vi selvsagt skikkelig stolte av at turbinen har fått denne nydelige grønnfargen. Det må være den eneste i Norge som ser slik ut, sa KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy under åpningsarrangementet.

Vi har tidligere skrevet at det tilsvarer forbruket i 100 KIWI-butikker, men strømsparende tiltak i butikkene våre gjør at vi kan legge på 20 til.

– Vi bygger mer miljøeffektive butikker, og vi gjør en rekke energibesparende tiltak i butikkene som allerede finnes. Dermed har snittforbruket i butikkene våre har gått ned. Det handler om ting som detaljstyring av frys- og kjøletemperaturer, skifte til LED-lys og ventilasjon. Og særlig om overgangen fra HFK-gass til Co2 i kjøl og frys, forteller Vegar Myklebust, prosjektleder i KIWIs driftsavdeling.

Vil ikke la vannet renne rett forbi

Blant 50 andre oppmøtte kledd i gule vester og hvite og røde hjelmer, en trompetist og en grønn kraftturbinkake, var Erik Andersen, administrerende direktør i Glitre Energi Produksjon. Han forteller at det aldri var en selvfølge at begge turbinene skulle overleve tidens tann.

– Turbinene var praktisk talt slitt ut etter mange års bruk, så det var på høy tid å gjøre noe med dem. Dessverre gjorde ikke skattesystemet på den tiden det lønnsomt for oss å pusse opp begge aggregatene. Før KIWI kom på banen ville det vært forretningsmessig logisk for oss å legge ned den ene, og dermed produsere mindre fornybar energi. Slik ble det heldigvis ikke.

JanPaul_ErikAndersen_Hensfoss-Kraftstasjon-apningsseremoni-KW-07438-Foto_Simen_Falck_700.jpg

Det er vannet fra det 24 meter høye fallet i Ådalselva som sørger for kraftproduksjonen i turbinene. Andersen synes det hadde vært kjedelig å la disse ressursene gå til spille – altså la vannet renne rett forbi uten å utnytte potensialet. Redningen ble grønn.

– KIWI bidro i 2019 med et beløp som gjorde at det ble bærekraftig for oss å fortsette å produsere ren, fornybar energi fra begge turbinene. Denne høsten har dessuten myndighetenes regler gjort det enda verre. Nå skattes fornybar energi hardere enn for eksempel olje og gass. Det er litt av et paradoks, sier Andersen.

Hensfoss produserer nå totalt 120 GWH ren strøm i året. 45 GHW av dem har KIWI bidratt til å opprettholde.

KIWI-sjefen lot seg enkelt overbevise om å bli med prosjektet for tre år siden. – Vi leter alltid etter fornybare energikilder, så da vi fikk nyss om Hensfoss-oppussingen, ville vi gjerne bidra. Nå produserer turbinen vi reddet ren, fornybar energi tilsvarende forbruket på 120 av våre butikker, tilsvarende alle butikkene i Asker, Bærum og Buskerud tilsammen. Det var et av argumentene som i alle fall overbeviste meg til å bli med på dette, sier Jan Paul Bjørkøy.

Veien mot klimanøytralitet

Hensfoss-SigneNG_Kraftstasjon-apningsseremoni-KW-07423-Foto_Simen_Falck_400.jpgSigne Bunkholt Sæter, bærekraftsdirektør i NorgesGruppen, forteller at dette er en viktig dag på veien mot KIWI og NorgesGruppens mål om å bli klimanøytrale innen 2030.

– Vi trenger mer fornybar energi, og dette er et godt eksempel fra Glitre og KIWI. Det er flott å se at et kraftverk kan utnytte vannressursene fullt ut uten ekstra naturinngrep. Oppgraderingen av Hensfoss er virkelig noe KIWI kan være stolte av å ha bidratt til å realisere, sier Sæter.

Også Gro Holstad, generalsekretær i Naturvernforbundet, var til stede da vannkraftturbinene skulle skrus på etter oppussingen.

– Vi er alltid glade for bedrifter som tar initiativ og ansvar, og synes det er veldig fint å se at Glitre og KIWI har restaurert et kraftverk som allerede finnes i stedet for å gripe inn i ny natur, sier generalsekretæren. 

stickers_selvforsynt_med_strom.pngDette klistremerket kan du se etter i butikkene.