Nå skal mange KIWI-butikker drives av solenergi

Bilde av butikksjef på taket av KIWI-butikk, ved siden av solceller.

De neste årene vil mange av landets KIWI-butikker prydes med solcellepaneler på takene – et viktig skritt for å nå ambisjonen om å bli klimanøytrale innen 2030.

– Dette er både bærekraft og økonomi på samme tid. Solenergi gir oss klimanøytral strøm, samtidig som vi sparer penger for hver kilowatt vi lager selv, sier Vegar Myklebust.

Han er prosjektleder i KIWI og jobber blant annet med solcellesatsingen og annen energieffektivisering i kjeden. Solcellepaneler er blant tiltakene som de siste årene har blitt testet i KIWIs miljøbutikker. Nå er erfaringene og resultatene gode nok til å rulle det ut i flere av de øvrige butikkene også.

Solcellepanelene skal stå for omtrent 30 prosent av butikkenes totale energibruk. I 2023 startet utbyggingen av solcellepaneler på KIWI-tak for alvor.

Solceller på taket av KIWI-butikk
Solcellepanelene skal stå for omtrent 30 prosent av butikkenes totale energibruk.

– Vi regner med at rundt 60 prosent av våre totalt 701 butikker skal få solceller de neste årene. Det er dessverre ikke alle tak som tåler vekten. Dessuten ligger noen butikker inne på kjøpesentre eller i bygårder, forteller han.

Solmengde er en annen sentral faktor. Også i nord er det etablert en test på hvorvidt solcellepanel har noe for seg med tanke på mørketid og midnattssol.

– På KIWI Gangsås i Harstad gjør vi oss noen erfaringer fremover som blir spennende å se. De tekniske beregningene er gjort, men vi er spente på den praktiske erfaringen.

Bidrar til bunnlinja

KIWI Kobbervikdalen i Drammen er blant butikkene som allerede har fått anlegget på plass. Dermed får de dekket en tredjedel av strømforbruket ved hjelp av solenergi. Det er butikksjef Haris Cenar fornøyd med.

– Det er veldig stas at vi er en butikk med en fornybar ressurs, og nå ser vi effekten av solcelleanlegget på taket vårt. Vi har redusert kostnadene våre betraktelig de siste månedene på grunn av dette, sier han.

Det er investert 1,5 millioner kroner i anlegget på Kobbervikdalen, som produserer 80 000 kilowatt-timer i året.

Prosjektleder Myklebust forteller at solceller er en bærekraftig måte å nærme seg målet om klimanøytralitet – også økonomisk. Men det tar tid, og det koster penger å bygge ut.

– Fordelen med solceller er at når de først er kjøpt og betalt, bidrar de til bunnlinja i butikken. Det vil nok ta noen år, men det vil tjenes inn. Særlig når strømprisene er så høye som de har vært i det siste.

stickers_solceller_pa_taket.pngDette klistremerket kan du se i butikkene som har fått solceller på taket.