Skolekravet – slik har det gått

Støtt Skolekravet!

Overveldende respons og flere steg nærmere endring – slik har det gått siden Skolekravet ble igangsatt.

I januar 2022 startet vi i KIWI initiativet Skolekravet, fordi vi mener at alle burde ha tilgang på det de trenger når de har mensen på skolen. Undersøkelser viser at nesten 4 av 5 jenter under 25 år har opplevd ubehagelige situasjoner fordi de ikke har hatt tilgang til bind og tamponger på sine skoler. For mange er også mensen vanskelig å snakke om, og flere sier det er flaut å kjøpe disse produktene i butikken.

Med aksjonen håper KIWI å normalisere mensen – en gang for alle. Samtidig ønsker vi å legge press på politikerne for å løse et samfunnsproblem som har en veldig enkel løsning, nemlig å gjøre bind og tamponger tilgjengelig på alle norske skoler. For oss i KIWI er ikke dette et politisk standpunkt, men et verdispørsmål. Både både UNICEF og Norsk studentorganisasjon har stilt seg bak aksjonen. Vi mener tilgang til bind og tamponger er like nødvendig toalettpapir, og at skolen skal være et trygt sted å være for alle.

Engasjementet har vært overveldende – over 3600 historier har blitt delt på Skolekravet.no, og flere tusen følger Skolekravet i sosiale medier. Vi er klare for endring, og det er Norge også!

Samtidig får våre kunder hver andre pakke med bind, tamponger eller truseinnlegg gratis. Våre medarbeidere har også tilgang gratis mensprodukter i arbeidstiden. Så langt har kundene våre fått godt over halvannen million pakker gratis, helt konkret 1 681 256 pakker – og vi teller fortsatt.

Skolekravet_Artikkel.jpg
KIWI satt Skolekravet på dagsordenen, med over 700 oppslag i nasjonale og lokale medier.

3600 historier

Et av målene med Skolekravet, var å belyse hvordan menstruasjon påvirker hverdagen for skoleelever. Vi mener at dialog kan skape endring, og åpnet derfor for at folk kunne dele sine historier på Skolekravet.no. Det tok ikke lang tid før vi bikka tusentallet – med historier fra «Helle på 11 år», «Mann 46», og flere tusen andre. Historier om overraskelsesblødninger og ugyldig fravær, fordi elever ikke har hatt produkter tilgjengelig på skolen.

I løpet av noen måneder delte 3600 mennesker sine historier med offentligheten på Skolekravets nettside. Vi fikk også satt Skolekravet på dagsordnen, med over 700 oppslag i nasjonale og lokale medier. Det viser at mensen engasjerer. Det viser også at det er behov for mer dialog, åpenhet og tilrettelegging, slik at menstruasjon ikke trenger å være så krevende. Historiene delt med Skolekravet ble en bok, og i september 2022 overleverte vi boken til politikere over hele landet.

Målet er ikke nådd, men vi er på god vei – Nordland, Vestland, Viken og Trøndelag har allerede vedtatt at elevene deres skal få gratis bind og tamponger på skoler og studiesteder. Universitet i Bergen er det første universitet i Norge som har gjort det samme, og flere kommuner følger etter.