KIWIs medarbeidere får gratis bind og tamponger på jobb

Christine Elise Nicolaysen støtter aksjonen Skolekravet.

Gjennom aksjonen Skolekravet jobber vi i KIWI for at alle elever og studenter skal føle seg trygge og slippe ubehagelige situasjoner relatert til menstruasjon. Det samme gjelder for våre medarbeidere.

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Skolekravet viser at hele 77 prosent av menstruerende jenter mellom 16 og 24 år har opplevd ubehagelige situasjoner som følge av manglende tilgang på bind og tamponger på skolen eller studiestedet sitt. I tillegg synes 31 prosent av menstruerende jenter under 25 år at det er flaut å kjøpe bind og tamponger på butikken.

Derfor startet vi i KIWI Skolekravet – et initiativ som jobber for at elever ved norske skoler og studiesteder skal få tilgang på gratis bind og tamponger på skolen.

Gratis på jobb i KIWI

Vi starter med oss selv. Når vi oppfordrer myndighetene til å innføre gratis bind og tamponger i skolen, gjør vi det samme overfor våre egne medarbeidere. KIWI har mange kvinnelige medarbeidere, og mange av dem er studenter og skoleungdom. Derfor sørger vi for at alle våre medarbeidere har gratis tilgang til sanitetsprodukter på jobb.

– Det vil nok gjøre at færre vil måtte oppleve ubehagelige situasjoner, tror Christine Elise Nicolaysen.

Hun er student og jobber på KIWI Laksevåg, og hun håper at myndighetene innfrir KIWIs krav.

– Det er på tide. Bare se på det store engasjementet Skolekravet har fått på så kort tid, sier hun.

skolekravet.no har man siden lanseringen 30. januar 2022 fått inn over 3 600 historier. Det er mange historier fra unge jenter som deler sine ubehagelige opplevelser følge av manglende tilgang på bind og tamponger, og barn og voksne som støtter initiativet.

Stort behov

De fleste kvinner har menstruasjon fra de er 13 til de er 51 år. Gjennomsnittlig blør kvinner mellom tre og syv dager, én gang i måneden. Det vil si at gjennomsnittskvinnen blør rundt 2 280 dager. Det tilsvarende seks år, i sammenhengende dager. Det utgjør en utgift i sanitetsprodukter som bind, tamponger og truseinnlegg – og det har vi i KIWI lenge ment at bør belyses og gjøres noe med.

I 2010 lanserte KIWI Bind- og tampongavtalen, som gir alle kunder med avtalekort hver fjerde pakke bind eller tamponger gratis. I forbindelse med 10-års jubileet i 2022 ble avtalen bedre med hver andre pakke med bind, tamponger eller truseinnlegg gratis. Avtalen gjelder ikke First Price-produkter.