Det er litt ekstra forventninger knyttet til måltidene i julen. Følger du disse tipsene, øker du sjansen for at julemiddagen også blir en suksess – uansett hvilken av klassikerne som står på menyen.
Endelig er det tid for julemiddag igjen, og duften av ribbe, pinnekjøtt, juletorsk eller kalkun vil snart fylle huset.
Er det første gangen du skal lage julemiddag, eller føler du deg litt rusten siden sist jul, kan det kanskje være greit med en liten gjennomgang av hvordan du tilbereder julefavorittene.
Her er rådene som gjør maten perfekt på julekvelden:
1. Slik tilbereder du juleribbe
Nesten halvparten av befolkningen spiser ribbe til middag på julaften, og for mange står den klassiske julemiddagen på menyen flere dager både i førjulstiden og i løpet av julen.
Fire dager før
Kokk Christer Rødseth anbefaler å rute opp svoren med spissen av en skarp kniv to dager før steking. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni så ribba inn med salt og pepper, før du dekker den med aluminiumsfolie og legger den kjølig.
Har du kjøpt frossen ribbe, må du huske å ta den opp i god tid.
– Ta ribben opp av fryseren fire dager før den skal spises og la den tine i kjøleskapet. Da unngår du at kjøttsaften renner ut og ribba tørker ut, tipser ferskvaresjef i KIWI, Harald Bregner.
Dampes og stekes
Ribbe skal stekes i flere timer, og temperaturen skal ifølge Christer Rødseth endres underveis.
Start med å forvarme ovnen til 250 grader. Legg ribba med svorsiden opp i langpannen og hell på litt kokende vann. Dekk med aluminiumsfolie, sett ribba inn og la den dampe i 45 minutter.
Etter dette tar du av folien og legger ribba på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under laveste punktet på ribba. Senk så temperaturen til 200 grader og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i omtrent to timer.
Mens du venter på at ribba skal bli ferdig, koker du poteter, deler opp julepølser i biter og steker pølsene sammen med medisterkakene. Til slutt deler du også opp ribbe i biter og serverer det hele med brun saus og annet godt tilbehør.
Se også disse forslagene:
- Klassisk ribbe med poteter, brun saus, rødkål, tyttebær, surkål, medisterkaker og julepølser
- Glasert ribbe med ovnsbakt rosenkål
- Ribbe med julekrydder i dampen
- Asiatisk ribbe med agurk og vårløk
2. Slik tilbereder du pinnekjøtt
Det å lage en god pinnekjøttmiddag er kanskje enklere enn du tror. I butikken har du valget mellom røkt og urøkt pinnekjøtt, sistnevnte er mest vanlig. Prøv gjerne begge variantene for å se hva du foretrekker.
Beregn omtrent 400 gram kjøtt per person. Det holder som regel med mindre du har noen storspisere til bords. Det kan være greit å beregne 100 gram ekstra per person hvis du velger ferdig utvannet pinnekjøtt.
Pinner eller rist
Hvis pinnekjøttet ikke er ferdig utvannet, legger du det i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises. La det stå i litt kjølig romtemperatur. Det varierer hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut, men dette finner du god informasjon om på pakningen. Bytt ut vannet minst én gang i løpet av utvanningstiden.
Etter utvanning er pinnekjøttet klart til damping. Legg bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Disse kan du enten hente selv i naturen og fjerne barken, eller du kan kjøpe dem ferdige i butikken. Det er også mulig å bruke en rist i stedet.
Fyll så på med vann opp til bjørkepinnene eller risten, men pass på at pinnekjøttet ikke er i kontakt med vannet. Det skal kun dampes.
Lag sjysaus av kraften
Nå skal kjøttet dampes på svak varme under lokk i 2,5-3 timer. Fyll på med vann dersom alt damper bort, ellers blir kjøttet tørt og kjelen kan bli ødelagt. Kok gjerne opp vannet du etterfyller med i forkant, slik at overgangen blir sømløs.
Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet ferdig. En klassisk pinnekjøttmiddag serveres med mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv. Kraften i bunnen av kjelen kan du gjerne rense gjennom en sil og servere som sjysaus.
Se også disse forslagene:
- Klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrotstappe
- Pinnekjøtt med asiatisk vri
- Øldampet pinnekjøtt med potet- og kålrotgrateng og grønnkålsalat med appelsin og mandler
3. Slik tilbereder du kalkun
En helstekt kalkun er et skikkelig festmåltid, og i tillegg føles det godt å spise litt hvitt kjøtt mellom alle de fete julemåltidene. Kalkunen kan tilberedes med masse forskjellig godt tilbehør, så her er det nesten bare fantasien som setter grenser.
Når du skal invitere gjester til kalkunmiddag, beregner du rundt 500 gram rå kalkun per person.
Kalkunen må kjøpes inn noen dager før festen, for den skal tines i kjøleskapet i minst to døgn. Start med å fjerne posen med innmat, hvis den ligger inni fuglen, og tørk så kalkunen med papir både inn- og utvendig. Legg kalkunen forsiktig i en langpanne.
Med eller uten stuffing?
Hvis du vil ha stuffing (fyll) til kalkunen, fyller du den med det. Lukk deretter åpningen med en stekenål eller sy den igjen. Stuffinger finnes i flere gode varianter, prøv for eksempel stuffing med medisterdeig og sopp eller stuffing med eple og tranebær.
Dersom du ikke vil ha stuffing i kalkunen din, kan du fylle den med store appelsinbåter, epler eller andre frukter eller grønnsaker som setter god smak på kjøttet.
Lag lommer i skinnet
Når dette er gjort, pensler du kalkunen med smør, salt og pepper. Topp den gjerne med frisk rosmarin. Det er også mulig å legge smør og urter under skinnet. Da blir kjøttet ekstra saftig og mørt. Bland bare krydderet med smør, skjær lommer i skinnet og legg blandingen under før steking.
Kalkunen skal stekes på 160 grader i 30 minutter per kg kjøtt. Legg til 30 minutter dersom du har stuffing i den, og ha gjerne litt vann eller buljong i langpannen under steking.
La kalkunen hvile minst 20 minutter før servering.
Se også disse forslagene:
- Hel kalkun med stuffing
- Kalkun med hasselback søtpotet
- Amerikansk kalkun med makaroni og Edamerost
- Helstekt kalkun med kremet rosenkål, bacon og bakte rotgrønnsaker
4. Slik tilbereder du juletorsk
Torsk er på langt nær den vanligste julemiddagen, men det er fortsatt noen som serverer torsk på julaften. Langt flere er det nok likevel som velger å tilberede torsk en dag i løpet av høytiden, og da serveres den naturligvis med det aller beste tilbehøret. Poteter, gulrøtter og sandefjordsmør er kanskje det vanligste juletilbehøret til torsken.
Kokk Christer Rødseth spiser helst torsk med ertepuré med masse smør og litt pepperrot.
– Det kan også være veldig godt med en variant av «sauce vierge». Bruk sukkererter, sjalottløk, gode tomater, sitronsaft, vårløk og fersk, malt pepper, sier han.
Rødseth anbefaler ellers gode, norske småpoteter stekt i ovnen på 230 grader med litt olivenolje, salt og hvitløk.
Torsk på sitt beste
Det er nok ikke uten grunn at torsk ble sett på som festmat i jula. November og desember sies nemlig å være de beste månedene å spise torsk, for det er nå den er på sitt aller beste og saftigste.
Dette skyldes at den har mindre mat tilgjengelig nå enn den har på sommeren, og derfor vokser den saktere. Senere på vinteren, når vi nærmer oss gytingen, har den et høyere vanninnhold i muskulaturen, og dette forringer kvaliteten. ´
Raskt og godt
Selv om vi gjerne kaller det kokt torsk, er det viktig å merke seg at torsken faktisk ikke skal kokes. Den skal trekkes.
Kok opp en stor kjele med vann og ha i torsken når vannet begynner å koke. Skru så ned til lav varme, og la fisken trekke til den slipper beina. Dette tar omtrent 10-12 minutter.
Det tar med andre ord ikke lang tid å lage en skikkelig god fiskemiddag. Middagen er klar når potetene er kokt, så dette er fast food på sitt aller sunneste og beste.