Mensen – slik tar du praten, og dette bør du ha hjemme

Det er en helt naturlig del av livet, men kan likevel føles dramatisk. Slik snakker du med barna om mensen.

Pubertet og menstruasjon kan føles dramatisk. Men en forberedende samtale og god dialog, kan gjøre det lettere. Ifølge helsesykepleier Hilde Mostue bør dette skje når barna er i stand til å forstå kroppens funksjoner, rundt 8-9-årsalderen, eller når det dukker opp naturlig.

– En god inngang kan være å snakke med døtrene om hvordan kroppen ser ut, og at den forandrer seg i puberteten, forteller Hilde.

– Her er det viktig å understreke at forandringene er helt naturlige, og at mensen er en del av det. Kanskje kan dette også være en fin mulighet til å fortelle hvordan barn blir til, at mensen har en hensikt.

Hilde foreslår at man forklarer de yngste at mensen er et tegn på at kroppen kan bli gravid. Én gang i måneden sklir et egg ned fra eggstokken til innsiden av livmor, der eggcellen venter i noen dager på en sædcelle. Men at dersom eggcellen ikke blir befruktet av en sædcelle, vil eggcellen skyves ut av kroppen i form av menstruasjon. Menstruasjon er blod som kommer naturlig ut fra vagina, eller tissen om du vil. Man kan også bruke bilder, forteller Hilde, til å forklare anatomien.

hilde helsesykepleier.jpg
Helsesykepleier Hilde Mostue (Foto: ntg.no)Caption

Snakk med guttene

På samme måte som puberteten fører med seg forandringer for jenter, vil den også medføre forandringer for gutter. Derfor er det naturlig å snakke med guttene i samme alder, om både mensen og pubertet. Her kan man fortelle om menstruasjon og befruktning, men også om ereksjon og nattlige utløsninger, som er forandringer som gjelder dem.

– Det aller viktigste er at mensen og pubertet ikke blir noen ekkelt og negativt. Måten man snakker om det på kan være viktig, så forsøk å snakk om det på en så naturlig måte som mulig.

– Man kan også legge vekt på at mensen er noe fint, og at man ved hjelp av gode bind og tamponger, kan ha helt normale liv, selv om det kan føles dramatisk.

Men Hilde legger også til at noen jenter kan ha store blødninger og smerter, og at dette ikke bør bagatelliseres. Dersom det oppstår, er det viktig å ta det på alvor, slik at menstruasjon ikke blir en mer krevende situasjon enn nødvendig.