Slik griller du saftig kylling

Bilde: PRIOR

Både kylling og kalkun smaker nydelig grillet, i hvert fall hvis kjøttet tilberedes riktig. Her er alt du trenger å vite for å få et saftig og velsmakende grillmåltid med hvitt kjøtt.

Det er mange som kvier seg for å grille kylling, i frykt for å få et tørt resultat. Heldigvis er det mye enklere enn du tror. Alt du trenger er et godt steketermometer, to grillsoner og litt tålmodighet. 

Bruk steketermometer

Kylling er et magert kjøtt, og må derfor grilles med omhu for å ikke bli tørt. En feil mange gjør, er å grille kyllingen altfor lenge i frykt for at den er rå. Heldigvis er dette veldig lett å unngå med riktig utstyr.

Bruker du et steketermometer trenger du ikke å bekymre deg for hverken rått eller overstekt kjøtt. Kjenner du til ideell kjernetemperatur for det stykket du skal grille, kan du i stor grad la steketermometeret gjøre jobben og passe på tiden. Resultatet blir like bra hver eneste gang. 

Prior-produkter
Hos KIWI finner du ferdigmarniert kylling fra PRIOR.

Finn optimal kjernetemperatur

Kyllingen er ferdig når den holder en kjernetemperatur på 68 °C. Sett steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet, og ikke inntil bein. Når kjøttet oppnår riktig kjernetemperatur, tas det av grillen og dekkes til i cirka ti minutter før det serveres. 

Bruk både direkte og indirekte varme

En annen viktig faktor for å lykkes med hvitt kjøtt på grillen er riktig bruk av varme. Lær forskjellen mellom indirekte og direkte varme, og bruk dette aktivt når du griller.

Den direkte varmesonen er den delen av grillen som er rett over der du har ild. Her er temperaturen høyest, og denne delen av grillen egner seg derfor best til bruning. Husk å pensle kjøttet med olje før det legges på grillen for best resultat.

Den indirekte varmesonen er den delen av grillen som ikke har direkte varme eller ild. Denne delen av grillen holder lavere temperatur, og er derfor utmerket å bruke når kjøttet er brunet, har fått en stekeskorpe og skal grilles ferdig.

Slik lager du en direkte og en indirekte varmesone

Å lage en direkte og en indirekte varmesone på din egen grill er enkelt. Alt du trenger å gjøre er å fylle kun halve grillen med grillkull om du har kullgrill, eller fyre opp halvparten av blussene om du har gass. Da har du et perfekt utgangspunkt for å lykkes.

 

Grillskiver-av-kalkun-med-bakt-søtpotet-og-urtesmør_8032f4bc80326d7e61743bbcf60b592f.jpeg
Kalkun smaker også utmerket på grillen. Foto: PRIOR

Vent til grillen er klar

En klassisk “feil” mange gjør når de griller er å begynne før grillen er helt klar. For å oppnå et perfekt resultat, er det nemlig viktig å la grillen bli varm nok før du begynner å grille. Vent til kullet er grått eller til gassgrillen har oppnådd full varme. Når selve grillingen er i gang, er det også viktig å la kjøttet brune lenge nok til at det får en god stekeskorpe før du snur eller flytter det over til indirekte varme.

PRIORs 3 tips for grilling av hvitt kjøtt

  1. La kjøttet ligge i romtemperatur i cirka 30 minutter før grilling.
  2. Tørk kjøttet med papir før det grilles. Da blir stekeskorpen bedre.
  3. Sørg for at kjøttet har oppnådd kjernetemperatur på 68 grader før det serveres. Da er du sikker på at det er gjennomstekt, uten at det blir tørt.