5 myter om solkrem – har du også tatt feil?

Solkrem beskytter

Det er viktig at du beskytter deg mot solen uansett hvilken hudtype du har. Lurer du kanskje på om du kan bruke rester fra fjorårets solkrem denne sommeren? Svarene får du her.

Myte 1: Jeg trenger ikke solkrem når det er overskyet

Solstrålene kan være intense selv om du ikke ser solen. Selv på en helt overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du derfor likevel oppleve å bli solbrent. Kreftforeningen tipser om å sjekke UV-indeksen for å vite om du må beskytte deg.

Myte 2: Solkremen fra i fjor kan ikke brukes

De fleste kremer har en utløpsdato. Dette er ofte merket med et lite krukkemerke som angir hvor mange måneder kremen er holdbar etter at den er åpnet. NIVEA garanterer produktkvaliteten i 12 måneder etter at solkremen har blitt åpnet. Dersom produktet har blitt lagret i romtemperatur under normale forhold, og ikke ser annerledes ut eller lukter rart, kan det brukes neste sesong også. At kun «ferske» produkter gir full beskyttelse, stemmer altså ikke. 

For å passe på at solkremen er holdbar lengst mulig er det lurt å:

  • Oppbevare solkremen i et kjølig, mørkt og tørt sted når den ikke er i bruk for å sikre stabiliteten til produktet.
  • Sjekke teksturen, lukten og fargen til produktet.
solkrem_nivea.jpg
Fra venstre ser du NIVEA Sun Protect & Moisture som i tillegg til solbeskyttelse gir ekstra fuktighet til huden. NIVEA Sun Sensitive er parfymefri og spesielt tilpasset sensitiv hud og barn. Helt til høyre ser du NIVEA Sun UV Face Shine Control som er spesielt tilpasset ansiktet og har en mattende effekt.

Myte 3: Jeg får ikke nok D-vitamin når jeg bruker solkrem

Solen er vår viktigste kilde til vitamin D. Litt sol er derfor viktig og bra, men studier har vist at omtrent 15 minutters soling av ansikt og armer to til tre ganger i uka er nok. Selv om vi bruker solkrem, vil derfor de fleste få dannet nok vitamin D om sommeren. Med et normalt kosthold og normal uteaktivitet om sommeren får vi dekket behovet for vitamin D. Når solen er sterk og vi skal være mye ute, er derfor solbeskyttelse det viktigste å tenke på, skriver NHI.no

Solkrem._nivea
Solstrålene kan være intense selv om du ikke ser solen. Smør deg derfor med solkrem selv på overskyede dager.

Myte 4: Jo dyrere solkrem, desto bedre beskyttelse gir den

Høy pris gir ingen garanti for bedre solbeskyttelse. Det viktigste er at solkremen gir beskyttelse mot både UVA og UVB-stråling og at den har høy nok SPF (solfaktor). Solkremene fra NIVEA balanserer både UVA og UVB-beskyttelse for en bredspektret solbeskyttelse, og produktene er laget og grundig testet av forskere for å at de skal nå den oppgitte solfaktoren som er merket på flasken. Kreftforeningen anbefaler å ta med solkrem hjemmefra hvis du skal feriere i utlandet.

Myte 5: Hvis jeg bruker vannbestandig solkrem trenger jeg bare å smøre meg én gang

Selv med vannbestandig solkrem bør du smøre deg ofte. Minst hver andre time og etter bading. Dette må gjøres fordi aktiviteter som svømming kan gjøre at solkremen går av. Også svetting og at du tørker huden med håndkle kan fjerne noe av solbeskyttelsen.

solkrem_nivea
 Det er lurt å smøre seg på nytt etter bading, aktiviteter som svømming kan gjøre at solkremen går av.