Helle Sofie Sagøy, badmintonspiller og medarbeider i KIWI tror synlighet og tilgjengelighet kan fjerne tabu, og håper aksjonen Skolekravet kan være med å normalisere mensen.
Skolekravet er en aksjon igangsatt av KIWI for å få myndighetene til å innføre gratis bind og tamponger på offentlige skoler og læresteder. Undersøkelser viser at 3 av 4 jenter har opplevd ubehagelige situasjoner fordi de ikke har hatt tilgang til bind og tamponger på skolen, og dette mener vi er for dårlig. For mange er også mensen fortsatt vanskelig å snakke om, og mange syns det er flaut å kjøpe bind og tamponger i butikken.
– Kjenner meg igjen
Helle Sofie Sagøy er en av dem som ønsker Skolekravet velkommen. Hun er aktiv badmintonspiller, og deltok i høst i de paralympiske lekene i Tokyo. Nå satser hun videre på idrettskarrieren i kombinasjon med studier og jobb som tilkallingsvikar på KIWI Torvet i Kristiansand.
– Dette er absolutt en sak jeg engasjerer meg i. En undersøkelse viser at 77 prosent av jenter mellom 16 og 25 år har opplevd ubehagelige situasjoner på grunn av manglende tilgang til bind og tamponger, og jeg kjenner meg så godt igjen. Jeg har selv opplevd ubehagelige situasjoner, og det skal ikke være nødvendig å føle det slik, sier hun.
Normaliserer mensen
Helle Sofie tror Skolekravet vil bidra til å redusere antall jenter som opplever ubehagelige situasjoner, og hun håper den resulterer i at norske myndigheter innfører gratis bind og tamponger på offentlige skoler og læresteder.
– Mange gruer seg til å gå på skolen når mensen nærmer seg. Mange drar også fra skolen når de oppdager mensen, enten fordi de ikke har bind eller tamponger tilgjengelig, på grunn av ubehag eller av frykt for å blø igjennom. Bind og tamponger bør være lett tilgjengelig, for alt som er mer synlig blir mindre tabubelagt, sier hun.
Hun håper aksjonen vil være med på å normalisere mensen.
– Samfunnet bør være mer tilrettelagt for at jenter har det utstyret de trenger når de trenger det. Det er nødvendig for at vi jenter skal kunne kontrollere mensen i stedet for at mensen og skammen kontrollerer oss, mener hun.
– Det er viktig at noen våger å gå i front og bane vei, og det at KIWI gjør dette er fantastisk, sier hun.