KIWI-ansatt hjelper en kunde ved kjøledisken

Prosjektet koster flere milliarder, har tatt mange år og gir 40 prosent lavere energiforbruk i butikkene våre. Men du kommer sannsynligvis ikke til å få øye på det.

– Det er jo litt kjedelig, for vi må stenge butikken i en uke, bruke tre og en halv million på oppgraderinger og jobbe så fort vi kan. Når vi åpner igjen, ser ikke kundene forskjell. Det er samme fasong, samme farge, og det står på samme plass. Det er en helt usynlig oppgradering, men den soleklart viktigste endringer vi gjør.

Prosjektleder i KIWIs driftsavdeling, Vegar Myklebust, snakker om kjøle- og frysedisker. Siden 2015 har han hatt en sentral rolle i å oppgradere disse i KIWIs butikker. Bare 25 gjenstår, og de er ferdige i løpet av 2024. 

Les også: 120 KIWI-butikker er nå selvforsynte med strøm

Bytter fra HFK-gasser til CO2

Det er tekniske greier, men la oss prøve å forklare: Helt konkret går vi fra å bruke HFK-gasser som kjølemedium til å bruke CO₂. HFK står for hydrofluorkarbon og er en gass som holder stabil temperatur og ikke er giftig for mennesker. HFK er et vanlig kuldemedium i kjøle- og fryseanlegg og varmepumper, men kan byttes med CO₂, som har en mye svakere klimaeffekt ved utslipp.

– Våre egne beregninger viser at utslipp av HFK-gasser fra ett gammelt kjøleelement gir like store utslipp som en lastebiltur fra Kristiansand til Nordkapp og tilbake igjen. Endringen til Co2 reduserer energibruken i hele butikken med hele 40 prosent. Det er dyrt, men verdt det, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

EU har lagt frem krav om denne endringen innen 2030, så KIWI måtte gjort det uansett. 

– Vi har bare vært tidlig ute og levert seks år før fristen. Og kanskje er investeringen en dag spart inn nettopp fordi butikkene bruker mindre strøm, forteller Myklebust.

Les også: Nå skal mange KIWI-butikker drives av solenergi

Hentes fra naturen

Vi har etablert at HFK-gasser er dårlig. Men kan det virkelig være bra å bytte til CO₂, som vi hører så mye negativt om? 

– Forskjellen er at CO₂-gassene hentes fra naturen. Altså produserer vi den ikke selv, den finnes allerede. Utslippene går med andre ord i null, vi slipper den bare tilbake der vi hentet den. HFK-gassen ble kunstig produsert og bidro til mer utslipp enn det som var der fra før.

Dessuten har det vært lekkasjer fra de gamle HFK-anleggene, som går i loddede kjølerør i taket. Vibrasjoner over tid lager hull, og gassene siver ut og øker drivhuseffekten. 

Mer energieffektivt

I tillegg får butikkene bedre styringssystemer for kjøl og frys, som også har en effekt på energibesparelsene.

– Det er ikke lenger bare anlegg vi skrur av eller på, men vi styrer mer detaljert for å ikke bruke mer energi enn nødvendig. Det må ikke være minus 25 grader, kanskje det holder med minus 4. Det handler om detaljer. Vi pirker og endrer for å skape mest mulig effekt. Det er stort volum med 700 butikker, så små endringer kan utgjøre en stor forskjell totalt sett.

HELT usynlig er for øvrig ikke endringene. Om du tar en ekstra titt på kjøle- eller fryseanleggene i KIWI i løpet av vinteren 2024, vil du kanskje se et nytt klistremerke med påskriften om at vi har byttet til naturlige kjølegasser, og at det gir stor reduksjon i butikkens klimagassutslipp. Om du har lest denne artikkelen godt, kan du i alle svare på hvorfor.Klistremerke klimagassutslipp

Dette er klistremerket du kan se etter i butikkene.