Tips til deg som (tror du) ikke liker fisk!

Fiskepinner og friterte grønnsaker

Kresne barn får ofte skylden for at fisk ikke står på menyen, men tall fra Lerøy viser at det vel så ofte er de voksne som setter en stopper for fiskemiddagene. Heldigvis finnes det hjelp å få - enten du er barn eller voksen.

Det er ingen tvil om at det er bra å spise fisk. Ikke bare vil et tilstrekkelig fiskeinntak bidra til at du holder deg frisk og rask lenger – det kan også minske risikoen for høyt kolesterol, hjerte- og karsykdommer og en rekke andre livsstilsykdommer.

Likevel virker rådet fra helsemyndighetene om å spise minst to til tre fiskemåltider i uken nesten uoppnåelig for mange, og flere skylder på kresne barn.

Sammensatt skepsis

Det er ingen overraskelse at det finnes mange barn som er skeptiske til fisk, men det er kanskje ikke like mye fokus på at såpass mange voksne også er det. I en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av Lerøy, svarer nesten 30 % av respondentene som sjeldent spiser fisk, at grunnen til det er at de selv ikke liker fisk. Kun 3 % skylder på barna.

Årsakene til at noen ikke liker fisk kan være mange, og de er ofte sammensatte. For noen bunner skepsisen i én eller flere dårlige matopplevelser i barndommen. Mange voksne forbinder i tillegg fiskemiddag med en frossen blokk med torsk og overkokte grønnsaker, slik den ofte ble servert da vi var yngre. Heldigvis finnes det i dag flere og mer inspirerende måter å lage fisk på, samt mange gode tips til hvordan man enkelt kan lære seg å like fisk.

Smak kan læres!

Selv den største fiskeskeptiker kan nemlig lære seg til å bli glad i fisk. Alt handler om eksponering. Spiser du noe ofte nok til at du blir vant til det, er sannsynligheten stor for at du begynner å sette pris på det etter hvert. Det gjelder bare å ikke gi opp for tidlig.

I startfasen kan det derfor være lurt å velge en fiskesort med mest mulig nøytral smak. I tillegg gjelder det å finne oppskrifter hvor fiskesmaken ikke står i fokus, men komplimenteres av andre ingredienser som du allerede liker og er komfortabel med.

Et godt tips er å lage retter du allerede liker, og tilsette fisk i disse. Spiser du for eksempel mye pasta, kan du lage en pastarett med fisk og dine favorittsmaker. Er du glad i wok, kan du enkelt tilsette fisk og la woksausen stå for smakene. Og hvis du elsker fredagstaco, kan du bytte ut kjøttdeigen med laks. 

Trenger du inspirasjon? Disse fem fiskerettene er enkle å like:

Her har vi samlet fem fiskeretter som er fine å starte med om du ønsker å bli mer glad i fisk. Felles for alle er at de er gode på smak, uten at fisken nødvendigvis spiller hovedrollen. De inneholder i tillegg smaker som er velkjente for mange, uten at det blir kjedelig.

1. Grønnsakschips med fiskepinner

fiskepinner og friterte grønnsaker-kopi.png

Hvem elsker ikke skikkelig sprø mat? Denne retten er den perfekte kombinasjonen av krønsj, god smak og fyldig dipp, som de fleste garantert kommer til å like. Rett og slett perfekt kosemat.

2. Laks eller ørret med syltet rødløk og nudelsalat

asiatisk laks-kopi.png

Her har du en nydelig lakse- eller ørretmiddag med en ny vri. Disse friske asiatiske smakene av blant annet koriander, soyasaus og lime overdøver fiskesmaken og gir deg en smaksopplevelse. 

3. Lakseburger med rømmedip

1-KIWI - Prior-Lerøy-LAKS-kopi.png

Denne retten passer like bra som hverdagsmat og helgemat. På grunn av sine milde og gode smaker er den lett å elske av hele familien. Du kan også fint legge til en ekstra ingrediens eller to, hvis du ønsker å spice den opp litt. 

Dette trenger du:

4 porsjoner

 • 500 g Lerøy laksefilet
 • 1 ts salt
 • 2 ts pepper

Tilbehør:

 • 1 rødløk, i ringer
 • 1/2 agurk, i skiver
 • 4 stk salatblader
 • 4 grove hamburgerbrød
 • 4 ss lettrømme
 • Dill

Slik gjør du det:

 1. Hakk laksefileten i en skål, gjerne med en stavmikser, og bland i salt og pepper.
 2. Form farsen til fire burgere i omtrent samme størrelse.
 3. Stek burgerne på middels varme i pannen, eller grill dem i 8 til 10 minutter.
 4. Mens lakseburgerne steker kan du gjøre klart tilbehøret. Kutt rødløk i tynne ringer, skjær opp agurken i skiver og legg frem fire salatblader i passende størrelse til burgerne.
 5. Del burgerbrødene i to og ha på lettrømme, salatblad, rødløk og agurk. Topp det hele med fiskeburgeren og server. Vel bekomme!

4. Laks eller ørret med sennep, bakt brokkoli og appelsin

Laks i lefse-kopi.png
Fisk i lefse er ikke bare en perfekt middagsrett på travle dager, men det blir også kjempegodt og gøyalt. Fyll for eksempel lefsene med laks eller ørret, brokkoli og en digg smak av sennep og appelsin - og få smaksløkene til å juble. 

5. Pankopanert torsk med ertepuré, søtpotetfries og tartarsaus

pankopanert torsk.jpg

Du må heller ikke å finne på hjulet på nytt for å like fisk bedre. Denne middagen kombinerer tradisjonell mat med noen nye varianter av ingredienser. Med et par enkle bytter, som blant annet pankopanert torsk i stedet for torsk og søtpotetfries i stedet for potet, løfter retten til nye høyder. 

Hos KIWI finner du digge fiskevarer med god kvalitet fra Lerøy.